Βραζιλία: Αυξάνεται το προβάδισμα του Μπολσονάρου εν όψει του α' γύρου των εκλογών

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 06:21
UPD:08:27
REUTERS/DIEGO VARA
A- A A+

Αυξάνεται το προβάδισμα του ακροδεξιού υποψηφίου Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε την Πέμπτη, τρεις ημέρες πριν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datafolha, ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 35% των ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου, που είχε μεταδοθεί την Τρίτη.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος προηγείται κατά 13 μονάδες του κεντροαριστερού υποψηφίου Φερνάντου Αντάτζι, ο οποίος αύξησε ελαφρά το δικό του ποσοστό των προθέσεων ψήφου στο 22%. Την Τρίτη, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ανερχόταν σε 11 μονάδες, με τον Μπολσονάρου στο 32% και τον Αντάτζι στο 21%. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι έχουν μεγάλη διαφορά από τον τρίτο, τον κεντροαριστερό Σίρου Γκόμις, ο οποίος παραμένει στο 11%.

EURONEWS

Στον δεύτερο γύρο το Νταταφόλια φέρει τον ακροδεξιό υποψήφιο να προηγείται κατά μία μονάδα του Αντάτζι (44% έναντι 43%), πρόβλεψη εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος (±2%).

Στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου, ο Μπολσονάρου εμφανιζόταν να συγκεντρώνει το 44% έναντι 42% του Αντάτζι.

Παράλληλα, το ποσοστό των ψηφοφόρων που είπε ότι αποκλείει το να ψηφίσει τους δύο υποψήφιους παρέμεινε σταθερό: στο 45% για τον Μπολσονάρου, πρώην λοχαγό, νοσταλγό της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985)· και στο 40% για τον Αντάτζι, τον πολιτικό του Κόμματος Εργαζομένων (PT) που ορίστηκε υποψήφιος στη θέση του πρώην προέδρου Λούλα, ο οποίος είναι φυλακισμένος και αποκλείστηκε από τη διαδικασία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή