Ένταση και επεισόδια στις πορείες των φοιτητών

Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2006 16:21
UPD:18:46
A- A A+

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στην οδό Μητροπόλεως έξω από το υπουργείο Παιδείας κατα τη διάρκεια της συγκέντρωσης φοιτητών και πανεπιστημιακών καθηγητών.

Η πορεία των φοιτητών ξεκίνησε από τα Προπύλαια και έξω από το υπουργείο υπήρξε ένταση με αψιμαχίες και ριψεις αντικειμένων.

Αργότερα όμως, και ενώ οι διαδηλωτές είχαν αρχίσει να αποχωρούν από το υπουργείο Παιδείας, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ομάδων νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ στο ύψος της οδού Νίκης, κατά τα οποία προκλήθηκαν ζημιές σε τράπεζες και καταστήματα. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων από τα οποία δημιουργήθηκε αποπνικτική ατμόσφαιρα στους γύρω δρόμους του κέντρου. Η πορεία διαλύθηκε προς την οδό Πανεπιστημίου και κατά την αποχώρησή τους οι νεαροί -ενώ τους καταδίωκαν οι αστυνομικές δυνάμεις- έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών και προξένησαν φθορές σε αυτοκίνητα από το Σύνταγμα μέχρι το Πολυτεχνείο, όπου τελικά κατέφυγαν.

Για «αναίτια και απρόκλητη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών με χρήση χημικών και δακρυγόνων στο κέντρο της Αθήνας εναντίον του συνόλου της μεγάλης και ειρηνικής διαδήλωσης των φοιτητών και καθηγητών ΑΕΙ», έκανε λόγο ο ΣΥΝ, καταδικάζοντας τα επεισόδια που, όπως επισημαίνει, έγιναν με υπαιτιότητα της αστυνομίας.

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι και στο κέντρο των Χανίων, κατά την διάρκεια πορείας φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και των ΤΕΙ.

Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές θέλησαν να καταλάβουν το κτίριο «Παπαδόπετρου» που ανήκει στο Πολυτεχνείο αλλά δεν χρησιμοποιείται, προκειμένου να το μετατρέψουν σε χώρο ενημέρωσης για τις κινητοποιήσεις τους. Έξω όμως από το κτήριο βρισκόταν παραταγμένες ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με εντολή να μην επιτραπεί η κατάληψη του κτιρίου, στη θέα των οποίων οι φοιτητές αντέδρασαν.

Αρχικά φώναξαν συνθήματα κατά της πρυτανείας του Πολυτεχνείου και της Αστυνομίας, ενώ πλησιάζοντας προς το χώρο των αστυνομικών σημειώθηκαν αψιμαχίες. Όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χρήση χημικών μέσων. Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά το μεσημέρι. Δύο φοιτητές που τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Νωρίς το πρωί φοιτητές της ΠΑΣΠ του Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτίριο των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης και ανάρτησαν πανώ με συνθήματα κατά των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στα Χανιά τελούν υπό κατάληψη οι σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και το παράρτημα των ΤΕΙ.

Στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της πορείας των φοιτητών προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης. Οι φοιτητές 28 από τις 32 σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που τελούν υπό κατάληψη, μαζί με μέλη δύο σπουδαστικών συλλόγων των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης καθώς και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδασκόντων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού και μέσω των οδών Καυτατζόγλου και Λεωφόρου Στρατού, κατέληξαν στο χώρο του Λευκού Πύργου, όπου και ανάρτησαν ένα γιγαντιαίο πανό με τα αιτήματά τους, στο κτίριο του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδας (ΚΘΒΕ).

Στη συνέχεια πέρασαν μπροστά από το Προξενείο των ΗΠΑ ακολουθώντας τη διαδρομή Τσιμισκή - Πλατεία Βαρδαρίου - Διοικητηρίου, για να καταλήξουν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου εξέφρασε την εμπιστοσύνη της προς τους φοιτητές και τους καθηγητές. Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί τις αντιδράσεις υποκινούμενες, η υπουργός είπε: «Δεν θα ερευνήσουμε εμείς αν είναι υποκινούμενες ή όχι. Δεχόμαστε ότι υπάρχει μία μερίδα φοιτητών και καθηγητών που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Αλλά βρισκόμαστε σε δημοκρατικό σύστημα. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή. Υπάρχει στήριξη από το κοινοβούλιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα θέματα του Συντάγματος. Υπάρχει στήριξη της ευρύτατης πλειοψηφίας των δύο μεγάλων κομμάτων. Εμείς ξέρουμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, γιατί τα πανεπιστήμια μπορούν και δικαιούνται να ανταποκριθούν στα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα σε όλο το χώρο της Ευρώπης. Παντού υπάρχει ένας διάλογος. Παντού γίνονται αλλαγές. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν, αλλά κυρίως αυτό που είναι σημαντικό πρέπει να εξασφαλιστεί, το μεγαλύτερο άνοιγμα των πανεπιστημίων, να σταματήσει η εσωστρέφεια, όπως λένε και οι πρυτάνεις στην πρότασή τους».

Υπό κατάληψη τελούν συνολικά 194 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ στην απεργία της ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισαν χθες να συμμετάσχουν και οι σύλλογοι καθηγητών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και στο Τμήμα ΜΜΕ, στο τμήμα Πληροφορικής και τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή