Ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση αναζητεί συναίνεση, το ΠΑΣΟΚ νέα στρατηγική

Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2006 17:45
A- A A+

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στην ενημέρωση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων από την υπουργό Εξωτερικών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εξωτερική πολιτική να αναζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, έτσι ώστε να ενδυναμώνεται ο κεντρικός εθνικός στόχος», είπε η κα Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση, ενώ ερωτηθείσα αν ξανασκέπτεται το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Ιουνίου, απάντησε ότι «ο προγραμματισμός μου ισχύει».

Η υπουργός των Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «έχουμε προαναγγείλει το επόμενο ΕΣΕΠ και τα θέματά του και θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση», διότι, όπως τόνισε, «τα θέματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά».

Σε άλλη ερώτηση, η οποία απετέλεσε συνέχεια της προηγηθείσας έκκλησης του εκπροσώπου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, για υπεύθυνη ενημέρωση από τα ΜΜΕ, η κα Μπακογιάννη απάντησε: «Συμμερίζομαι την ανάγκη να υπάρχει σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης» και τόνισε ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής «η ημιυπεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκιστική ενημέρωση μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση».

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΕΠ Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι «ζητήσαμε αλλαγή πολιτικής και μια νέα εθνική στρατηγική για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» και πρόσθεσε ότι «χρειάζονται πρωτοβουλίες προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προς την Τουρκία αλλά και προς το εσωτερικό» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/01/1198226.htm .

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να εντείνει τις πολιτικές και διπλωματικές της προσπάθειες εντός της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε.» ώστε να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την Αγκυρα από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και έκανε έκκληση στα ΜΜΕ «γι' αυτά τα μείζονα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής να υπάρχει σωστή, διαρκής και ουσιαστική ενημέρωση».

«Και η κοινή γνώμη», είπε, «πρέπει να γνωρίζει και η πολιτική ηγεσία της χώρας να μπορεί χωρίς φοβίες, παρερμηνείες και στρεβλώσεις να χειρίζεται αυτά τα θέματα». «Ο τρόπος που συζητώνται αυτά τα θέματα δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς κοινής γνώμης, η οποία θα μπορεί πραγματικά να στηρίξει τα συμφέροντα της χώρας. Είναι κάτι που πρέπει να προετοιμαστεί με ευθύνη όλων, ΜΜΕ, θεσμών και οργανώσεων της χώρας».

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ και ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, υπογράμμισε ότι υπάρχει συμφωνία των κομμάτων στην εθνική στρατηγική και διαφωνίες εκφράζονται μόνον σε κάποιες λεπτομέρειες.

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν ο βουλευτής της ΝΔ Σ. Χατζηγάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής Π. Καμμένος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Χρήστος Παπουτσής και η κα Μαριλένα Κοππά, εκ μέρους του ΣΥΝ ο Νικος Κωνσταντόπουλος και ο Πάνος Τριγάζης, ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής, ο πρέσβης επι τιμή Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο ΓΓ του υπουργείου των Εξωτερικών Χ. Ροκανάς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πρωτοβουλία Παπανδρέου για χάραξη στρατηγικής

Εν τω μεταξύ, πρωτοβουλία για τη χάραξη μιας στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά την ωριαία συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, θα ζητήσει να δει για το σκοπό αυτό τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων, ενώ για τον ίδιο λόγο ζήτησε και είχε σήμερα συνάντηση με τον κ. Παπούλια http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/01/1198140.htm .

«Αν ζητήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου συνάντηση με τον πρωθυπουργό, βεβαίως και αυτή θα γίνει, αφού η ΝΔ πάντοτε επεδίωκε και επιδιώκει την εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης διακρίνεται από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια, χαράσσεται δε με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μακράν των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

Ο στόχος των θέσεων που εξέφρασαν η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη χάραξης "εθνικής στρατηγικής" ή "νέας στρατηγικής", είναι να αποσπάσουν τη συγκατάθεση και τη συναίνεση του λαού, ενόψει και νέων πιθανών σχεδιασμών, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/01/1198208.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή