Ενδοκυβερνητικοί διαξιφισμοί με φόντο τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ

Χαρακτηριστικά προσωπικής «πολιτικής βεντέτας» τείνει να προσλάβει η διαφωνία Ν. Κοτζιά - Π. Καμμένου
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 09:41
UPD:09:41
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Εάν δεν πρόκειται για ένα επινοημένο πολιτικό παίγνιο, με σκοπεύσεις εντός κι εκτός της χώρας, τότε η διαφωνία των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και των εξ αυτής συναρτημένων πολιτικοεκλογικών εξελίξεων, τείνει να προσλάβει χαρακτηριστικά προσωπικής «πολιτικής βεντέτας». Ενώ το θέμα φαίνεται ότι απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, χθες το απόγευμα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ -και υπουργός Εθνικής Άμυνας- σε συνομιλία του χθες με δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών φέρεται να είπε: «Εγώ μιλάω με τον πρωθυπουργό και όχι με τον Κοτζιά».

Είχε προηγηθεί, αργά το βράδυ της Δευτέρας, δήλωση του κ. Κοτζιά, σε μακρά συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με την οποία καλούσε τον κ. Καμμένο να εγείρει ζήτημα δυσπιστίας προς την κυβέρνηση αν διαφωνεί με τους χειρισμούς και τις εξελίξεις στην υπόθεση της πΓΔΜ.

«Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Όποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω πως η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει έτσι... Θα πάει σε εκλογές όποτε το αποφασίσει ο πρωθυπουργός», προεξόφλησε ωστόσο ότι των εκλογών θα προηγηθεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Κοτζιάς επέμεινε στην άποψη ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση στη Συμφωνία των Πρεσπών, εν αντιθέσει με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε «άκυρο» το δημοψήφισμα στη γείτονα.
Ερωτώμενος για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζει ο συνάδελφός του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε: «Είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα των Σκοπίων». Επισήμανε τη διχογνωμία μεταξύ Κων/νου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά στις αρχές της δεκαετίας του '90 για το Μακεδονικό και τόνισε: «Εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων, όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, πάντως, εμφανίσθηκε «δικαιωμένος» από τις εξελίξεις στην πΓΔΜ, υποστηρίζοντας: «Δικαιωθήκαμε όταν λέγαμε ότι η υπόθεση αυτή θα είναι μια υπόθεση που θα τραβήξει πάρα πολύ. Είδαμε ότι πλέον, όπως αποδείχθηκε, το 65%, 70% θα μπορούσα να πω του λαού των Σκοπίων δεν είναι διατεθειμένο, όχι απλώς να βρει λύσεις, αλλά δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει στη σκληρή στάση της διεκδίκησης εδαφών και της παραχάραξης της Ιστορίας... Ξεκινά, λοιπόν, μια καινούργια εποχή, όπου πιστεύω ότι μεταθέτει ακόμα και τη συμφωνία που κάναμε για τον Μάρτιο, για πολύ αργότερα. Προκειμένου να αποφασίσουν και από την άλλη πλευρά το πώς θα κινηθούν. Θεωρούμε δικαίωση μεγάλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων το ότι τον Ιούνιο δεν ανατρέψαμε την κυβέρνηση όπως ήθελε ο κ. Μητσοτάκης, για να αποφύγει την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και παράλληλα την πάταξη της διαφθοράς».   

Πυρά για τη συνάντηση Σπυράκη - Ζάεφ
Βολές από την κυβέρνηση, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και εσωκομματική κριτική δέχτηκε χθες η Ν.Δ. στον απόηχο της αποκάλυψης του γερμανικού Τύπου για τη συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Η Ν.Δ. λέει τα ίδια εντός και εκτός της χώρας» διαβεβαίωσε η Πειραιώς. 

Αξιοποιώντας τις αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας «FAZ» για τις επαφές Μαρίας Σπυράκη - Ζόραν Ζάεφ, το Μέγαρο Μαξίμου καταλόγισε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη «υποκρισία, δειλία και εθνική ανευθυνότητα». «Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της Ν.Δ. στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του» επέρριψε στον κ. Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου και απέρριψε ως υπεκφυγή τον ισχυρισμό της κ. Σπυράκη ότι συνάντησε τον κ. Ζάεφ τυχαία «όταν είχε πάει για καφέ». Κάλεσε δε τη Ν.Δ. να απαντήσει γιατί κράτησε μυστική τη συνάντηση.

Κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ίδιο θέμα άσκησε και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο της ζήτησε να απαντήσει εάν ισχύουν οι πληροφορίες του διεθνούς Τύπου ότι η κ. Σπυράκη ενημέρωσε τον κ. Ζάεφ πως η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση για το ονοματολογικό «μόνο, όμως, αν συνταχθεί ο κ. Καμμένος με αυτήν». Αποστάσεις από την κ. Σπυράκη πήρε, όμως, και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι εάν ήταν στη θέση της θα είχε δημοσιοποιήσει τη συνάντηση.

Η απάντηση της Ν.Δ.
Από την πλευρά της, πάντως, η κ. Σπυράκη δήλωσε ότι συνάντησε τυχαία τον κ. Ζάεφ και ξεκαθάρισε ότι δεν λειτούργησε ως απεσταλμένη του κ. Μητσοτάκη. «Με ρώτησε "τι θα κάνετε;" και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση» τόνισε η κ. Σπυράκη αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συνάντησής της με τον κ. Ζάεφ. Από την πλευρά της η Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι λέει «ακριβώς τα ίδια πράγματα, με το ίδιο λεξιλόγιο, σε όλους τους συνομιλητές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό». Πέρασε, όμως, και στην αντεπίθεση σημειώνοντας ότι τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο αποδεικνύουν ότι «σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτήν του κ. Τσίπρα».   

Eντείνονται οι πιέσεις στα Σκόπια
Ο διεθνής παράγων εντείνει τις πιέσεις του προς την πολιτική ηγεσία -κυβέρνηση κι αντιπολίτευση- της πΓΔΜ, προκειμένου να προωθηθεί η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή της χώρας. «Ο μόνος δρόμος για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της ονομασίας» επανέλαβε χθες ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν όψει της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, σήμερα κι αύριο στις Βρυξέλλες. Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την ψήφο υπέρ του «ναι», λέγοντας ότι ναι μεν η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της συμφωνίας του ονόματος και υπέρ της ευρωατλαντικής ένταξης, αλλά η συμμετοχή δεν ήταν στο ύψος των προσδοκιών και επισήμανε: «Το δημοψήφισμα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές πρέπει να γίνουν από το Κοινοβούλιο».

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε την ανάγκη να εξακολουθήσει να στηρίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών και να επιδιωχθεί η συνταγματική αλλαγή που προβλέπεται, επισημαίνοντας ότι η καθαρή πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία αποτελεί βάση για αυτήν τη διαδικασία.

Η Ε.Ε. πρέπει να εκλάβει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ ως «σήμα συναγερμού» απέναντι στην απειλή που συνιστούν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στα δυτικά Βαλκάνια, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή