Κοσσυφοπέδιο και Βαλκάνια στις συζητήσεις Πούτιν - Βούτσιτς

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 20:25
UPD:21:56
REUTERS/POOL
A- A A+

Η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων τέθηκαν στις συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που πραγματοποιηθήκαν στη Μόσχα.

Όπως δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος για τα δύο αυτά ζητήματα μίλησαν τα 40-50 λεπτά κατά την διάρκεια της δίωρης συνάντησης που έχει με τον Ρώσο ομόλογό του, αλλά συζητήσαν λεπτομερώς και για την κατάσταση στην Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε επίσης ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο, άκουσε πολλά για την διεθνή κατάσταση, όπως και μερικές προγνώσεις που έκανε ο πρόεδρος Πούτιν, οι οποίες όπως είπε έχουν μεγάλη σημασία για την Σερβία ώστε να «μπορούμε να δούμε μελλοντικά την θέση μας στον κόσμο».

Βούτσιτς: «Η βούληση των πολιτών της ΠΓΔΜ δεν πρέπει να αγνοηθεί»

Νωρίτερα, ο Βούτσιτς πρότεινε να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια «πιο ρεαλιστική» προσέγγιση όσον αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην ΠΓΔΜ.

«Δεν είναι δουλειά μου να μπλέκω στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας, φοβάμαι ότι ορισμένοι άνθρωποι στον κόσμο μας υποτιμούν εμάς τους λαούς των Βαλκανίων και ότι πιστεύουν ότι όλα είναι δυνατά», δήλωσε ο Βούτσιτς..

«Νομίζουν κάποιοι: "Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε (να εφαρμόσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών) με τον λαό, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα το κάνουμε χωρίς τους ανθρώπους. Ανταυτού, θα προσπαθήσουμε να ασκήσουμε πίεση στα μέλη του κοινοβουλίου, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό δεν έχει σημασία". Για αυτό καλώ τους ανθρώπους από την Ευρώπη και τον κόσμο να δείξουν το σεβασμό τους σε εμάς, τους μικρούς λαούς και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε, η Σερβία θα σεβαστεί κάθε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, «αλλά δεν μπορεί να παραμελήσει αυτό που θέλει λαός».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΙΒΝΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή