Υπό κατεδάφιση το «φρούριο» του Πάμπλο Εσκομπάρ

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 10:15
UPD:15:40
Shutterstock

Το κτήριο που βρίσκεται στην περιοχή El Poblado και στο οποίο σήμερα δεν κατοικεί κανείς, αναμένεται να κατεδαφιστεί στις αρχές του 2019, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα El Tiempo και όπως αναφέρει ο ιστότοπος DeZeen.

A- A A+

Υπό κατεδάφιση, προκειμένου να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι, είναι το τσιμεντένιο «Edificio Mónaco», πάλαι ποτέ σπίτι του βαρόνου της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ, στο Μεντεγίν της Κολομβίας.

Το κτήριο που βρίσκεται στην περιοχή El Poblado και στο οποίο σήμερα δεν κατοικεί κανείς, αναμένεται να κατεδαφιστεί στις αρχές του 2019, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα El Tiempo και όπως αναφέρει ο ιστότοπος DeZeen.

Το «Edificio Mónaco»μοιάζει με φρούριο, ενώ στην κορυφή του υπάρχει ένα ρετιρέ στο οποίο κατοικούσε ο Εσκομπάρ και η οικογένειά του έως το 1988. Τότε, μια αντίπαλη συμμορία ναρκωτικών τοποθέτησε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο έξω από την είσοδο του κτηρίου, με τους Εσκομπάρ να μετακομίζουν λίγο αργότερα.

Στη θέση του κτηρίου, όπως ανακοίνωσε τον Αύγουστο ο δήμαρχος του Μεντεγίν Φεντερίκο Γκουτιέρεζ, πρόκειται να διαμορφωθεί κάποιο πάρκο ή να ανεγερθεί ένα μνημείο, για τα θύματα του πολέμου των ναρκωτικών στην Κολομβία. Μέχρι στιγμής, οι τοπικές αρχές έχουν συγκεντρώσει 460 προτάσεις από κατοίκους της περιοχής για την αξιοποίηση του χώρου.

Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σαν αποτέλεσμα του πολέμου των συμμοριών ναρκωτικών στην Κολομβία, από το 1960 έως την κορύφωσή του, τις δεκαετίες του '80 και '90, με την πόλη του Μεντεγίν να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του πολέμου.

Γεννημένος στο χωριό Ριονέγρο της Αντιόχειας Κολομβίας το 1949, ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν τρίτο παιδί του αγρότη Αμπέλ ντε Χεσούς Εσκομπάρ και της δασκάλας Εμίλτα Γκαβίρια.

Υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους εγκληματίες στην ιστορία, ενώ το 1989 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Forbes έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που ανερχόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν ήταν νέος στόχος του ήταν να ασχοληθεί με τις επιστήμες, όμως στράφηκε τελικά στις παράνομες δραστηριότητες, αρχικά πουλώντας λαθραία τσιγάρα και, αργότερα, ναρκωτικές ουσίες.

Ηγετική μορφή του καρτέλ του Μεντεγίν, ο Εσκομπάρ αποπειράθηκε να εισέλθει στην πολιτική ζωή της Κολομβίας, υποσχόμενος ακόμα να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ύψους 10 δισ. δολαρίων. Αποκαλύφθηκε ωστόσο πως δολοφονούσε υποψηφίους πρωθυπουργούς και βουλευτές, με αποτέλεσμα να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική.

Το 1991, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι άνθρωποι του Εσκομπάρ είχαν σκοτώσει 27.100 ανθρώπους εκ των οποίων οι 600 ήταν αστυνομικοί. Το κυνηγητό του Πάμπλο Εσκομπάρ με τις αρχές έληξε στις 2 Δεκεμβρίου 1993, όταν δέχθηκε πυρά αστυνομικών.

Πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ εστίασαν στη ζωή του Εσκομπάρ. Τo 2015 κυκλοφόρησε από το Netflix η σειρά Narcos, ενώ το 2012 κυκλοφόρησε η σειρά Pablo Escobar: El patrón del mal.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Dezeen, Wikipedia

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή