«Suspiria»: Μήνυση στην Amazon από το Ίδρυμα της Άνα Μεντιέτα

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 08:05

Ο Λούκα Γκουαντανίνο, έχει δηλώσει πως η δική του «Suspiria» είναι περισσότερο φόρος τιμής, παρά αντίγραφο της πρωτότυπης ταινίας

A- A A+

Το Ίδρυμα της καλλιτέχνιδας Άνα Μεντιέτα, γνωστής για την ριζοσπαστική της τέχνη, μήνυσε την Amazon την οποία κατηγορεί για λογοκλοπή, αλλά και αυθαίρετη και μη αδειοδοτημένη χρήση εικόνων από το έργο της Μεντιέτα στο επερχόμενο ριμέικ του φιλμ «Suspiria».  

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι το τρέιλερ για την ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο, περιείχε εικόνες προερχόμενες από την τέχνη της Μεντιέτα, η οποία απεβίωσε το 1985.   Το τρέιλερ, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, παρουσίαζε εικόνες μιας γυναίκας με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη της με σχοινί πάνω από ένα λευκό τραπέζι.   Σύμφωνα με το Ίδρυμα, αυτή η σκηνή είναι μια προφανής αναφορά στο περίφημο έργο της Μεντιέτα του 1973,  «Scene Rape» (Σκηνή βιασμού).  

Το τρέιλερ χρησιμοποίησε, επίσης, την εικόνα μιας σιλουέτας σε ένα φύλλο, η οποία σύμφωνα με το Ίδρυμα είναι αντιγραφή έργου της σειράς «Untitled», στην οποία απεικονίζονται σιλουέτες σωμάτων στη γη.   Και τα δύο έργα ασχολούνται με τη βία, το σώμα, τις γυναίκες και τον θάνατο.

Τίλντα Σουίντον

Τον περασμένο μήνα, ο σκηνοθέτης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ταινία εμπνέεται από τη «ριζοσπαστική φεμινιστική τέχνη της δεκαετίας του ’70 που απεικόνιζε τη βία στο θηλυκό σώμα».   Το Ίδρυμα Μεντιέτα έστειλε για πρώτη φορά επιστολή με μήνυση τον Ιούνιο, όταν κυκλοφόρησε το τρέιλερ που φέρεται ότι διέπραξε παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.   Οι εικόνες αυτές απομακρύνθηκαν από τα μελλοντικά τρέιλερ και την ταινία, σύμφωνα με την αγωγή, αλλά το Ίδρυμα ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αντίστοιχα ευρήματα  στην ταινία, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τον Σεπτέμβριο.  

Η Αmazon αρνήθηκε να σχολιάσει, λόγω της νομικής φύσης του θέματος. Σημειώνεται πως το Ίδρυμα που εκπροσωπεί το έργο της εικαστικού από την Κούβα επιτρέπει τη χρήση του έργου της για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς. Στην αγωγή σημειώνει πως ποτέ δεν έλαβε αίτημα για άδεια χρήσης του έργου της.

Ο Ντάριο Αρτζέντο σκηνοθέτησε τη «Suspiria» το 1977 –πρόκειται για την ιστορία μιας ανυποψίαστης μπαλαρίνας που σταδιακά συνειδητοποιεί ότι η σχολή χορού της είναι προπέτασμα σκοτεινών, μεταφυσικών και φρικτών ξεσπασμάτων βίας, που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στο σινεμά του τρόμου.

Για το ριμέικ της ταινίας του Αρτζέντο -στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ντακότα Τζόνσον, Τίλντα Σουίντον, Μία Γκοθ, Τζέσικα Χάρπερ- ο Λούκα Γκουαντανίνο, έχει δηλώσει πως η δική του «Suspiria» είναι περισσότερο φόρος τιμής, παρά αντίγραφο της πρωτότυπης ταινίας.

Προτεινόμενα για εσάς