Βουλή: Κατατέθηκε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 18:15
UPD:19:27
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Κατατέθηκε σήμερα, πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου -όπως προβλέπει το άρθρο 121, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής- το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του Κράτους στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής και θα παραπεμφθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας».

Για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση:

  • Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
  • Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Παράλληλα, τονίζεται πως «το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018».

Η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται το σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί και το σύνολο των αντιμέτρων».

«Έχουμε εξηγήσει -και αυτό θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο- ότι και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων θα καθοριστεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε ισχύ το μέτρο της περικοπής των συντάξεων» τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειάζονται θα γίνουν πριν από την τελική ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες εκλογές αν είναι αρνητική η στάση των δανειστών, επεσήμανε ότι «γίνεται μια διαβούλευση με πολύ καλούς όρους με τους δανειστές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η κυβέρνηση να μην εξαντλήσει την τετραετία».

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή