N. Aναστασιάδης: Έκκληση στους Τουρκοκύπριους για αλληλοσεβασμό

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 15:59
UPD:16:05
EPA/KATIA CHRISTODOULOU
A- A A+

Έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους για αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και αλληλοσεβασμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του μετά την στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε, στη Λευκωσία, για την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για να υπάρχει προοπτική και μέλλον χρειάζεται η κυπριακή επικράτεια να είναι για όλους ένα σύγχρονο κράτος, με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Σήμερα τιμούμε την επέτειο εγκαθίδρυσης της κυπριακής ανεξαρτησίας. Είναι μια μέρα σήμερα που μπορεί κανένας να νοιώθει περήφανος για την απελευθέρωση του τόπου μας από τον αποικιακό ζυγό», είπε ο κ. Αναστασιάδης, στη δήλωσή του.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «είναι και μια μέρα περισυλλογής, μια μέρα αναδρομής εις τα όσα, σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων, δικοινοτικών ταραχών, αλλά και εμφύλιου σπαραγμού που οδήγησε στην αξιοποίησή του και από την Χούντα των Αθηνών, με το πραξικόπημα, και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε».

«Χρειάζεται να είναι και μια μέρα προβληματισμού. Μέρα προβληματισμού για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», υπογράμμισε.

REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Επιπλέον ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «για να υπάρχει, βεβαίως, προοπτική και μέλλον χρειάζεται η κυπριακή επικράτεια να είναι για όλους ένα σύγχρονο κράτος, που να απολαμβάνει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που να συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γι' αυτό, ανέφερε, «και κάνω έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες να συνειδητοποιήσουν ότι η προκοπή προϋποθέτει αναγνώριση και αλληλοσεβασμό».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη περηφάνεια του «για αυτό που η Εθνική Φρουρά παρουσίασε. Ένα άρτια εξοπλισμένο και άρτια εκπαιδευμένο στρατό», ωστόσο κατέστησε ότι «δεν τον χρειαζόμαστε γιατί στόχος μας είναι η οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, αλλά τον έχουμε ανάγκη για να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από περαιτέρω επιβολές».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε πως «χάρη στις σκληρές θυσίες του κυπριακού Ελληνισμού και του ελληνικού λαού, Κύπρος και Ελλάδα πλέον δεν είναι χώρες κρίσης, αλλά χώρες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι εδώ, δίπλα στην Κύπρο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από philenews

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή