Νέα υπόθεση δολοφονίας αμάχων στο Ιράκ από Αμερικανούς

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 11:11
UPD:12:31
A- A A+

Νέες αποκαλύψεις για δολοφονία αμάχων από αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ. Μετά το θάνατο 24 Ιρακινών από αμερικανικά πυρά στη Χαντίτα το Νοέμβριο του 2005 –υπόθεση που έφεραν στο φως οι New York Times- η τηλεόραση του BBC μετέδωσε βίντεο, σύμφωνα με το οποίο αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν εσκεμμένα έντεκα ιρακινούς πολίτες κατά τη διάρκεια επιχείρησης τον περασμένο Μάρτιο, για τη σύλληψη μελών της Αλ Κάιντα http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/5039714.stm .

Όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός στρατός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Ισάκι (περίπου 100χλμ βόρεια της Βαγδάτης), το κτίριο που σύμφωνα με πληροφορίες επισκεπτόταν μέλος της Αλ Κάιντα, κατέρρευσε από τα πυρά των στρατιωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα –ένας ύποπτος, δύο γυναίκες και ένα παιδί.

Έκθεση όμως της ιρακινής αστυνομίας αναφέρει ότι οι Αμερικανοί σκότωσαν εσκεμμένα συνολικά έντεκα ανθρώπους μέσα στο σπίτι – συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών και τεσσάρων γυναικών- προτού ανατινάξουν το κτίσμα.

Το βίντεο που μετέδωσε το BBC δείχνει τα πτώματα ενηλίκων αλλά και παιδιών στο σημείο της αμερικανικής επίθεσης, ενώ ο ανταποκριτής του βρετανικού καναλιού σημειώνει πως είναι προφανές ότι φέρουν τραύματα από πυρά όπλου.

Η νέα αποκάλυψη έρχεται λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο, όλοι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν το Νοέμβριο του 2005 στην ιρακινή πόλη Χαντίτα, έφεραν τραύματα από σφαίρες, γεγονός που αντιφάσκει με τους ισχυρισμούς των πεζοναυτών ότι είχαν χάσει τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αλ Μαλίκι ζήτησε τη σχετική έκθεση με τα στοιχεία από τις έρευνες που διεξάγουν οι Αμερικανοί για το επεισόδιο της Χαντίτα, ενώ έχει εκφράσει την έντονη δυσφορία του για τα κρούσματα των «κατά λάθος» δολοφονιών ιρακινών πολιτών από αμερικανούς στρατιώτες. Ερωτηθείς αν αναμένει μία δίκαιη έρευνα από πλευράς των Αμερικανών, ο κ. Μαλίκι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ελπίζω ότι θα είναι δικαιη για το σεβασμό όλων των θυμάτων».

Εν τω μεταξύ ο αδελφός της εγκύου που σκοτώθηκε χθες στη Σαμάρα από τα πυρά αμερικανών στρατιωτών, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποβάλει μήνυση κατά του αμερικανικού στρατού.

«Μετέφερα την αδελφή μου στο νοσοκομείο και δεν κατάλαβα ότι ο δρόμος που πήρα ήταν απαγορευμένος, διότι καμία ένδειξη δεν το ανέφερε. Ενας αμερικανός επίλεκτος σκοπευτής άνοιξε πυρ και πέτυχε τη μητέρα μου και την αδελφή μου στο κεφάλι. Οταν φθάσαμε στο νοσοκομείο ήταν νεκρές», είπε ο Ράνταμ αλ Ασουάντι και τόνισε:

«Μετά το πένθος θα υποβάλω μήνυση κατά του αμερικανικού στρατού. Απευθύνω έκκληση προς όλους του τίμιους Ιρακινούς να αποκαλύψουν μαζί μου τους φόνους αθώων που έχει διαπράξει ο αμερικανικός στρατός».

Οι δύο γυναίκες, μία 35χρονη έγκυος και η 55χρονη μητέρα της, κατευθύνονταν με το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ράνταμ αλ Ασουάντι προς το νοσοκομείο, όπου η αδελφή του επρόκειτο να φέρει τον κόσμο το παιδί της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή