Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Η επόμενη μέρα στην Αθήνα

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 23:18
UPD:23:21
EPA/NAKE BATEV
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected],

Ψυχρολουσία στο Μαξίμου και πανηγυρισμούς από τον Πάνο Καμμένο που δηλώνει δικαιωμένος, προκάλεσε η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Σκοπίων. Ωστόσο το περίπου 90% του «ναι» των 626.000 που ψήφισαν, θα αποτελέσει όπλο του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στη δοκιμασία που θα ακολουθήσει στη Βουλή και αν χρειαστεί στις πρόωρες κάλπες.

Στην Αθήνα, το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα σενάρια για πρόωρες κάλπες Ιανουάριο ή  Φεβρουάριο με κριτήριο ότι η συμφωνία θα έφτανε στην Αθήνα προς κύρωση τότε, αδυνατίζουν εκ των πραγμάτων και ενισχύεται το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο, με δεδομένο ότι στην τελευταία του συνέντευξη στην Wall Street Journal, διαβεβαίωσε τον διεθνή παράγοντα ότι θα είναι εκείνος που θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν οι Σκοπιανοί υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Αν αποτύχει η κοινοβουλευτική διαδικασία στα Σκόπια, τότε ο κ. Ζάεφ είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εκλογές. Δεδομένου ότι η χθεσινή στάση του πρωθυπουργού αποτελεί ερμηνεία του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι με έναν ανάλογο τρόπο θα προχωρήσει και στην προκήρυξη εθνικών εκλογών.

EURONEWS

Τα πράγματα θα μπερδευτούν αν το αποτέλεσμα στις σχεδόν βέβαιες πρόωρες εκλογές οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι αρνητικές για τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό. Με βέβαιη την επικράτηση πολωτικού κλίματος που δεν σημειώθηκε πριν το δημοψήφισμα, το χθεσινό αποτέλεσμα παραπέμπει σε πιθανή ισχυρή πλειοψηφία στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών για τον κ. Ζάεφ, αφού στις προηγούμενες ψήφισαν περίπου 1,2 εκ. πολίτες. Οι πληροφορίες λένε ότι ο διεθνής παράγοντας θα επιμείνει στη στήριξή του στον κ. Ζάεφ και αυτό θα φανεί στις αντιδράσεις από Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Ο κ. Ζάεφ, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, δήλωσε ικανοποιημένος από την μεγάλη πλειοψηφία του «ναι» από όσους ψήφισαν, είπε ότι σέβεται μεν την μεγάλη πλειοψηφία των Σκοπιανών που γύρισε την πλάτη στο δημοψήφισμα αλλά τις εξελίξεις τις αποφασίζουν αυτοί που συμμετέχουν, παρέπεμψε στις διαδικασίες της Βουλής, κάλεσε την αντιπολίτευση να σεβαστεί όσους συμμετείχαν και ψήφισαν «ναι» και άφησε να εννοηθεί ότι αν χάσει την ψηφοφορία στη Βουλή, τότε θα πάει σε εκλογές.

Αντιθέτως, η αντιπολίτευση, το VMRO, υποστήριξε ότι είναι εκείνη που νίκησε στις εκλογές και ζήτησε από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να πάει άμεσα σε εκλογές, υπολογίζοντας ότι θα νικήσει.

Στην Αθήνα, τα πράγματα είναι συγκεχυμένα

Η Αθήνα μπαίνει σε μακρά στάση αναμονής, με τη διγλωσσία στην κυβέρνηση να επιμένει.  Ήδη κ. Πάνος Καμμένος θριαμβολογεί για την ψήφο των πολιτών της ΠΓΔΜ, θεωρεί άκυρη τη συμφωνία λέγοντας ότι την ακύρωση το 68% των Σκοπιανών πολιτών. Σε ανάρτησή του χθες στο Twitter, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση» συνέχισε στην ανάρτησή του».

Στον αντίποδα, το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. Κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας». 

EURONEWS

Λίγο νωρίτερα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

  • Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.
  • Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος  χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό.
  • Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση από το Μαξίμου ή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό  «Σκάι 100,3», η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια «αλαλούμ» καλώντας την να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, πριν ο κ. Ζάεφ προχωρήσει στις διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή