Κωνσταντόπουλος: «Εθνική στρατηγική δεν είναι οι παραταξιακοί κομματισμοί»

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 12:52
A- A A+

Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει ένα νέο Ελσίνκι στα ελληνοτουρκικά, τόνισε σήμερα στη Βουλή ο πρώην πρόεδρος και βουλευτής του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία απάντησε η υπουργός Εξωτερικών.

«Το ΠΑΣΟΚ πανηγύρισε το Ελσίνκι αλλά δεν το αξιοποίησε, όπως θα έπρεπε.

Η ΝΔ εγκατέλειψε το Ελσίνκι κι ανέτρεψε την πορεία λύσης του Κυπριακού, με το δόγμα Μολυβιάτη της αισιόδοξης αναμονής και της αυτόματης βελτίωσης των πραγμάτων. Ήταν λάθος», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ ζήτησε να αξιοποιηθεί και να επικαιροποιηθεί το Σύμφωνο Παπούλια - Γιλμάζ καθώς επίσης και το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, το Δικαστήριο της Χάγης, που είναι περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και πρόκριμα για τη στάση της Τουρκίας έναντι της διεθνούς νομιμότητας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε να ανατεθεί η σχετική προετοιμασί σε επιτροπή διεθνολόγων και να υπάρχουν εναλλακτικές κινήσεις, με έντονη προληπτική διπλωματία, ενόψει των συνόδων κορυφής.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κι ο κ. Παπανδρέου ξέρουν ότι δεν είναι η υφαλοκρηπίδα το μόνο θέμα. Δεν υπάρχουν θέματα κυριαρχίας, αλλά υπάρχουν ζητήματα στα όποια διαθέτουμε συγκριτικά στοιχεία.

Πίσω από αυτή τη σχηματοποίηση, περί υφαλοκρηπίδας ως μόνου θέματος, δυστυχώς, δίνουν ο κ. Καραμανλής κι ο κ. Παπανδρέου επικοινωνιακές μάχες οπισθοφυλακών, με το βλέμμα στον εσωτερικό εκλογικό ανταγωνισμό», επισήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Κοντά σ΄αυτό ορισμένα ΜΜΕ εξουθενώνουν την κοινωνία και ορισμένοι τηλεαστέρες κανιβαλλίζουν τα πάντα στη ζούγκλα της εμπορικής τηλεδιαφήμισης και ακυρώνουν προσπάθειες και θυσίες όπως αυτές του Σμηναγού Ηλιάκη, ενός ακόμα θύματος στο "μη πόλεμο"».

Τέλος ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ απηύθυνε έκκηληση για μία συνολική αποτίμηση της εξωτερικής πολιτικής, στην τελευταία 15ετία. «Να βγάλουμε συμπεράσματα για λάθη, δημαγωγίες, φοβίες και απογοητεύσεις. Να μιλήσουμε ανοιχτά στην κοινωνία, εθνική στρατηγική δεν είναι οι παραταξιακοί κομματισμοί», όπως τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή