Επιστολή Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 15:22
A- A A+

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τη γενική γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί να συναντηθεί μαζί τους, προκειμένου να συζητήσουν θέματα εξωτερικής πολιτικής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και για την ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την τελευταία περίοδο σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και ένταση στις σχέσεις μας. Χθες θρηνήσαμε το χαμό του ηρωικού σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που πρέπει να είναι ο τελευταίος που χάνεται κάτω από τέτοιες συνθήκες στο Αιγαίο.

Με αίσθημα εθνικής ευθύνης εκφράζουμε την ανησυχία μας αυτή και τον προβληματισμό μας για την πορεία της χώρας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η χώρα μας, η περιοχή, δεν μπορεί να βρίσκεται συνεχώς μπροστά στον κίνδυνο της κλιμάκωσης της έντασης και της προοπτικής μιας μείζονος κρίσης. Πρέπει να βρούμε ξανά το δρόμο για την ομαλή πορεία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αυτό είναι το συμφέρον και του ελληνικού λαού και του τουρκικού λαού.

Σήμερα, το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να διαμορφώσει νέα στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί.

Μία στρατηγική η οποία θα κατοχυρώνει, πρώτα από όλα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Μία στρατηγική η οποία θα δείξει στην Τουρκία τον δρόμο του απαιτούμενου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της αρχής της καλής γειτονίας, των αρχών και αξιών στις οποίες πιστεύει και στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη-Μέλη της.

Μία στρατηγική η οποία θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή μας, η οποία θα φέρει πάλι στην Ελληνίδα και στον Έλληνα το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας.

Μια στρατηγική ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και καλής γειτονίας προς όφελος όλων των λαών της περιοχής.

Οι εμπειρίες μου των τελευταίων χρόνων μου έχουν δείξει ότι υπάρχει τρόπος.

Παίρνω την πρωτοβουλία, με την επιστολή μου αυτή, να ξεκινήσω σειρά επαφών με την κυβέρνηση και τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, για να εκθέσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου γι’ αυτό το πρώτης προτεραιότητας θέμα.

Ήδη είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρακαλώ για τον ορισμό αυτής της συνάντησης μαζί σας.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή