Ινδονησία: 384 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι

Εκτιμήσεις για πάνω από 500 τραυματίες - Εκτεταμένες υλικές ζημιές
Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 10:46
UPD:17:30
REUTERS/ANTARA FOTO
A- A A+

Τουλάχιστον 384 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξαν την Ινδονησία, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας.

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 48 επιβεβαιωμένους θανάτους και εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους.

Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στην Παλού, τουριστική πόλη με περίπου 350.000 κατοίκους στην δυτική ακτή της νήσου Σουλαουέζι. Πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους παρασυρόμενοι από τα τεράστια κύματα, ύψους έως και έξι μέτρων, την ώρα που έπαιζαν στην παραλία. Σήμερα το πρωί ισχυροί μετασεισμοί συνέχιζαν να συγκλονίζουν την παραλιακή πόλη.

Ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο ανέφερε πως «όταν υπήρξε χθες η απειλή για τσουνάμι, οι άνθρωποι συνέχιζαν τις δραστηριότητές τους στην παραλία και δεν έτρεξαν αμέσως». Πολλά πτώματα βρέθηκαν κατά μήκος της ακτής εξαιτίας του τσουνάμι, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι όταν έφτασαν στις ακτές τα τεράστια κύματα εκατοντάδες άνθρωποι μετείχαν στις προετοιμασίες ενός φεστιβάλ που διοργανωνόταν στην παραλία της πόλης. Ορισμένοι, οι οποίοι σκαρφάλωσαν σε δέντρα ύψους περίπου έξι μέτρων για να γλιτώσουν από το τσουνάμι, κατάφεραν να επιζήσουν, συμπλήρωσε.

EURONEWS
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης των καταστροφών σημείωσε ότι «εκτεταμένες» ζημιές έχουν προκληθεί στην πόλη, καθώς χιλιάδες σπίτια, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία έχουν γκρεμιστεί, μια γέφυρα έχει παρασυρθεί από τα νερά και ο κύριος αυτοκινητόδρομος της Παλού έχει αποκλειστεί λόγω κατολίσθησης.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει σορούς ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στα ερείπια των κτηρίων, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με καταμέτρηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 540. Δεκάδες από αυτούς νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες σκηνές που έχουν στηθεί στην ύπαιθρο, σύμφωνα με εικόνες που προβλήθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ινδονησίας BMKG εξέδωσε χθες προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό, αλλά την ήρε 34 λεπτά αργότερα. Η υπηρεσία αυτή επικρίνεται τώρα δριμύτατα ότι δεν παρείχε σωστή πληροφόρηση για το τσουνάμι που έπληξε την Παλού, αν και οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα κύματα έπληξαν τις ακτές της πόλης αυτής προτού αρθεί η προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν επίσης μεγάλη διακοπή ρεύματος, εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν και οι επικοινωνίες στην Παλού και σήμερα οι αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες στη διάθεσή της για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη Ντονγκάλα, η οποία βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Στην Ντονγκάλα και την Παλού ζουν συνολικά περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι.

Ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας Βιράντο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVOne ότι ο στρατός άρχισε να στέλνει αεροπλάνα από την πρωτεύουσα Τζακάρτα με ανθρωπιστική βοήθεια. 

Πάνω από 600.000 άνθρωποι ζουν στην Ντονγκάλα και το Παλού. Το 2004, ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε ανοικτά του νησιού Σουμάτρα προκάλεσε τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 226.000 άνθρωποι σε 13 χώρες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 120.000 στην Ινδονησία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή