Κατ' αρχήν «ναι» στον διορισμό Κάβανο

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 21:23
UPD:21:36
REUTERS/POOL
A- A A+

Τον διορισμό του συντηρητικού δικαστή, Μπρετ Κάβανο, στη θέση του επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ενέκρινε η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η τοποθέτηση του Κάβανο, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 10 κατά.

Η υποψηφιότητά του, πάντως, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος κατηγορείται περί ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Μάλιστα, ένας εκ των Γερουσιαστών, ο Τζεφ Φλέικ τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης του Κάβανο, με την προϋπόθεση ότι η ειδική ψηφοφορία στην Ολομέλεια να διεξαχθεί σε τουλάχιστον μία εβδομάδα -και σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα.

Στόχο αποτελεί η ολοκλήρωση της έρευνας της ομοσπονδιακής αστυνομίας για την ευστάθεια των καταγγελιών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τσακ Γκράσλεϊ, δεσμεύτηκε να συνηγορήσει υπέρ της αναβολής της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, παρότι η τελική απόφαση δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε «φανταστική στιγμή» στην ιστορία της χώρας τις ακροάσεις του Κάβανο στην αρμόδια Επιτροπή, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Γερουσιαστής.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (51-49) και γι’ αυτό οι ψήφοι των αναποφάσιστων Λάιζα Μουρκόφσκι και Σούζαν Κόλινς θεωρούνται κρίσιμης σημασίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή