«Ας μην δολοφονούμε τα νιάτα»

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 19:45
UPD:20:14

A- A A+

«Γράφω αυτό το κομμάτι για τους Τούρκους και Ελληνες πολιτικούς, για τους Τούρκους και Ελληνες αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων.

Μια οικογένεια θρηνεί. Τι κερδίσατε; Τι αποδείξατε; Εάν το είχατε θελήσει, εάν είχατε δώσει λίγο παραπάνω προσοχή, θα μπορούσατε να είχατε αποτρέψει αυτήν την τραγωδία.

Ολοι περιμέναμε ότι κάτι τέτοιο κάποια στιγμή θα συνέβαινε.

Τελικά, συνέβη.

Ενας νέος άντρας έχασε τη ζωή του, και οι δυο χώρες έχασαν αεροσκάφη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Σας παρακαλώ, μην μου απαντήσετε ότι «Η πατρίδα μας είναι σημαντική»

Ο,τι συνέβη δεν έχει καμιά σχέση με την αγάπη προς την πατρίδα.

Απέδειξε αλήθεια το γραφείο του Ελληνα αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων ότι το δικαίωμα της Ελλάδας (σημ. στον εναέριο χώρο) εκτείνεται έως τα 10 μίλια;

Οχι...

Η Τουρκία απέδειξε αλήθεια ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα περιορίζονται στα 6 μίλια;

Οχι.

Η Αθήνα και η Αγκυρα παίζουν αυτό το παιχνίδι πολλά χρόνια τώρα πάνω από τα νερά του Αιγαίου.

Και οι δυο βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές νέων πιλοτών. Διακινδυνεύουν εκατομμύρια δολαρίων επενδύσεων.

Αυτά τα παιχνίδια επιτρέπουν στην Ελλάδα να λέει: «Δώσαμε ένα μάθημα στην επιθετική Τουρκία που δεν θα το ξεχάσει. Προστατεύσαμε τον εναέριο χώρο μας».

Εμείς, από την άλλη πλευρά, απευθυνόμαστε στο λαό λέγοντας ότι «αποτρέψαμε τον σφετερισμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Εάν το επιθυμούσαν, θα μπορούσαν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή κανενός.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία θα μπορούσε να παραβιάζει τα 10 μίλια μια φορά το μήνα ή μερικές φορές το χρόνο και πάλι να συνεχίζει να υπερασπίζει τις διεκδικήσεις της.

Οταν πετάς στον ίδιο εναέριο χώρο για εκατοντάδες φορές, το επιχείρημα σου δεν γίνεται αυτόματα πιο ισχυρό.

Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική πολεμική αεροπορία. Αντί των αναχαιτίσεων, θα μπορούσε να ακολουθεί το τουρκικό αεροσκάφος κάποιες φορές και να συνεχίζει να επιμένει στις διεκδικήσεις της.

Τούρκοι και Ελληνες διπλωμάτες και στρατιωτικοί θα έπρεπε να πάρουν ένα μάθημα από το θάνατο του Ηλιάκη και να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων.

Εάν δεν δράσουμε έγκαιρα, τέτοια δυστυχήματα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Και αναρωτιέμαι τι θα λένε οι υπεύθυνοι κάθε φορά.

Υπάρχει πάντα χρόνος και χώρος για να κάνουμε ήρωες, αλλά κανένας δεν μπορεί να σπαταλά ανθρώπινες ζωές.

Τα τουρκικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να σταματήσουν να ανταγωνίζονται σε εθνικιστικές κορώνες και να αρχίσουν να πιέζουν τις κυβερνήσεις και τους στρατιωτικούς προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Να τελειώσει αυτό το παράλογο παιχνίδι. Οι Τούρκοι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να σταματήσουν τη ρωσική ρουλέτα. Αν όχι, θα πρέπει τουλάχιστον να πάρουν μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο.

Ας μην δολοφονούμε τα νιάτα».

Το άρθρο του Mehmet Ali Birand www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=44378 δημοσιεύτηκε στις 25 Μαϊου 2006 στην ηλεκτρονική αγγλόφωνη εφημερίδα www.TurkishDailyNews.com.tr .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή