Στην «πρέσα» τα μικρά κόμματα

Αυξημένες προκλήσεις για ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 06:53
UPD:07:15
SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε καταλύτες μετακινήσεων και ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό, μετατρέπονται τα μικρότερα κόμματα που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις ισχυρές πιέσεις της… πρέσας του προεκλογικού κλίματος που ενισχύεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, που αποτελούν, τον μικρότερο κυβερνητικό βραχίονα της κυβέρνησης, δείχνουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη δίνη των προβλημάτων και των αποχωρήσεων, αποτελώντας διαρκή παράγοντα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Οι συναντήσεις κορυφής ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο και η καλή μεταξύ τους σχέση, δεν λειτουργούν πλέον εκτονωτικά στην ένταση που υπάρχει στους ΑΝΕΛ τόσο στη σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο εσωτερικό τους.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας που κατέληξε σε ανακοίνωση ότι τα δύο κόμματα συνεχίζουν μαζί τουλάχιστον ως τον Μάρτιο, οι ΑΝΕΛ αντιμετώπισαν άλλη μία νευραλγική αποχώρηση, αυτή τη φορά του γραμματέα του κόμματος κ. Δρόσου, κατά πληροφορίες μετά από έντονη διένεξη με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Παναγιώτη Σγουρίδη. Σημειώνεται ότι λίγο καιρό πριν είχε αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος για να πάει στη Ν.Δ., ενώ στελέχη κοντά στον πρόεδρο Πάνο Καμμένο εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται για να προσεγγίσει βουλευτές όπως η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις, όπως συζητά υπογείως και με στελέχη της αυτοδιοίκησης ώστε να τα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Οι ΑΝΕΛ διαψεύδουν και μάλιστα σε κατηγορηματικούς τόνους φήμες και πληροφορίες ότι υπάρχει ενδεχόμενο ο κ. Καμμένος να είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, τις οποίες αποδίδουν στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση.

Τα προβλήματα ωστόσο δε λείπουν και στη σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δέχονται συνεχώς κατηγορίες ότι υπονομεύουν την κυβέρνηση με τη στάση τους στο Σκοπιανό, που έχει γίνει πηγή μεγάλης έντασης στο εσωτερικό τους, καθώς με την επίσημη γραμμή του κόμματος περί αποχώρησης από την κυβέρνηση εφόσον έρθει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή διαφωνούν – κατά δημόσια τοποθέτησή τους – οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Τέρενς Κουίκ, ενώ φέρεται να διαφωνεί και η κ. Κουντουρά, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως.

Αντιστοίχως, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη βρίσκεται στο όριο της απώλειας των δικαιωμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας έχοντας χάσει τρεις βουλευτές το τελευταίο διάστημα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγορεί Τσίπρα και Μητσοτάκη ότι επιχειρούν «πλιάτσικο» στο κόμμα του και φωνάζει για αποστάτες και αποστασίες, αλλά – ενώ δεν αποκλείονται κινήσεις κάτω από το τραπέζι από τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να ενισχυθούν για την «μητέρα των μαχών» που είναι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση – είναι η ακραία πόλωση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. που προκαλεί φυγόκεντρες δυνάμεις στα μικρά κόμματα και ανασφάλεια στους βουλευτές που κοιτάζουν την επανεκλογή τους.

Κάτω από έντονη πίεση συνεχίζει και το Ποτάμι, που αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής. Από τη δημοσιοποίηση της γραμμής ότι το Ποτάμι θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και μετά, δεν έχει σταματήσει η διαρροή …πληροφοριών – κάποιες από τις οποίες τροφοδοτούν με τη στάση τους και οι ίδιοι - ότι βουλευτές του Ποταμιού «κοιτούν» προς τον ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Δανέλλης, Λυκούδης) ή τη Ν.Δ. (π.χ. Αμυράς, Ψαριανός) και το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές αλλά και ότι η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών – που αποτελεί συνεπή στάση με τα όσα πρεσβεύει το κόμμα – δε σημαίνει και ψήφο στήριξης της κυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή