Ένα ακόμη δημοσίευμα, των «New York Times» αυτή τη φορά, προστίθεται στον μακρύ κατάλογο εκείνων που εκθέτουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν οι συνθήκες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες - κυρίως στα παιδιά - με τους ειδικούς να μιλούν ανοιχτά για «κρίση ψυχικής υγείας».
Αφού γίνεται αναφορά στον υπερπληθυσμό στη Μόρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες διαβίωσης – ένα ντους για 84 ανθρώπους και μία τουαλέτα για 72 ανθρώπους, ενώ τα λύματα φθάνουν ενίοτε στα στρώματα που κοιμούνται τα παιδιά – το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο κώδωνας τους κινδύνου χτυπάει στον καταυλισμό ενόσω ευρωπαϊκές χώρες σκληραίνουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό.
Οι «New York Times» παραθέτουν τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, βάσει των οποίων το 30% των ανθρώπων στη Μόρια έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν και συνολικά ένα 60% το έχει σκεφτεί. «Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο χαίρομαι που δεν τα κατάφερα είναι τα παιδιά μου», αποκαλύπτει ο Άχμαντ, ένας 35χρονος Ιρακινός, πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Με αφορμή τη Μόρια, οι «New York Times» αναφέρονται επίσης στο «Aquarius», το πλοίο που έχει αναλάβει να διασώζει πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο.
Την Τρίτη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee απηύθυναν έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν το μέλλον του διασωστικού πλοίου μετά την αφαίρεση της σημαίας του Παναμά υπό τις πιέσεις της ιταλικής κυβέρνησης - όπως επιμένουν.
Αμφότερες οι οργανώσεις καταγγέλλουν ένα «μεγάλο πλήγμα» στην ανθρωπιστική αποστολή του πλοίου. Ούτε όμως η Γαλλία επέτρεψε τον «κατ’ εξαιρέσιν» ελλιμενισμό του πλοίου - με 58 μετανάστες - στη Μασσαλία, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να βρεθούν για μία ακόμη φορά όμηροι στο πλοίο που στήριξαν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.
naftemporiki.gr