Η σύγκρουση που άλλαξε το χάρτη της Μ. Ανατολής

Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2006 19:38

A- A A+

Το πρώτο προληπτικό στρατιωτικό χτύπημα και η πιο σύντομη πολεμική σύγκρουση στην σύγχρονη ιστορία. Διήρκεσε 132 ώρες και 30 λεπτά. Εμεινε γνωστό ως ο Πόλεμος των Εξι Ημερών, μεταξύ Ισραήλ και των γειτονικών του αραβικών χωρών (Αιγύπτου, Ιορδανίας, Συρίας).

5 Ιουνίου 1967. Στις 7.45' 197 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε 19 αιγυπτιακά αεροδρόμια, καταστρέφοντας μέσα σε τρεις ώρες σχεδόν όλη την αεροπορική δύναμη της Αιγύπτου. Το Ισραήλ, με απώλειες μόνο 19 αεροσκαφών, σημείωσε έναν απροσδόκητο θρίαμβο, 19 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Με συνεχείς αεροπορικές επιδρομές την ίδια ημέρα, προκάλεσε ανεπανόρθωτες καταστροφές στις αεροπορίες των συμμάχων της Αιγύπτου, ενώ, παράλληλα, οι χερσαίες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των αιγυπτιακών, στο Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας.

Στον πόλεμο, ενεπλάκησαν 264.000 Ισραηλινοί, 150.000 Αιγύπτιοι, 55.000 Ιορδανοί, και 75.000 Σύροι στρατιώτες. Οι απώλειες για τους νικητές περιορίστηκαν στους 679, ενώ οι Αραβες θρήνησαν 21.000.

Οι Ισραηλινοί τριπλασίασαν τα εδάφη τους, κατακτώντας το Σινά -το οποίο ωστόσο αργότερα επέστρεψε στην Αίγυπτο- τη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη ποταμού και την Ανατολική Ιερουσαλήμ (από την Ιορδανία), τη Λωρίδα της Γάζας (από την Αίγυπτο) και τα Υψίπεδα του Γκολάν (από τη Συρία). Μεγάλος ηττημένος, ο αιγύπτιος πρόεδρος Νάσερ, που είδε να καταρρέουν οι φιλοδοξίες του να ηγηθεί του αραβικού κόσμου.

Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, ο Γιτζάκ Ράμπιν, μετέπειτα πρωθυπουργός, που δολοφονήθηκε το 1995.

Της επίθεσης στο Σινά, ηγήθηκε ο Αριέλ Σαρόν, μ' ένα έξυπνο σχέδιο. Τα τεθωρακισμένα του κύκλωσαν τις αιγυπτιακές δυνάμεις, αναγκάζοντάς τις να υποχωρήσουν για να προστατεύσουν το Κάιρο.

Των συριακών δυνάμεων ηγήθηκε ο Χαφέζ Ελ Ασαντ, πρόεδρος της Συρίας ως το θάνατό του.

Παράπλευρη απώλεια η βύθιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού πλοίου «USS Liberty» από την ισραηλινή αεροπορία, ένα ακόμη λάθος από τα πολλά που έγιναν σ' αυτόν τον πόλεμο;

Τι προηγήθηκε του πολέμου. Ο Νάσερ ζητά απόσυρση των δυνάμεων του ΟΗΕ από το Σινά, μεταφέρει δυνάμεις στην περιοχή και υπογράφει σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με την Ιορδανία, που θορυβεί το Ισραήλ, καθώς οι αραβικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση 17 χιλ. από τη Μεσόγειο.

* Στη φωτογραφία η είσοδος στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ του Ράμπιν και του Υπουργού Αμυνας Dayan (στο μέσον).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή