Θετική έκθεση του State Department για την Ελλάδα

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 08:42
A- A A+

Μια θετική διαπίστωση και ανάλογη αξιολόγηση περιλαμβάνει για την Ελλάδα η φετινή ετήσια έκθεση του State Department, για την παράνομη διακίνηση προσώπων ανά τον κόσμο.

Η χώρα μας αναβαθμίστηκε και τοποθετήθηκε στη «δεύτερη κατηγορία» (Tier 2), ενώ πέρυσι είχε καταταγεί στη «δεύτερη κατηγορία των χωρών που βρίσκονται υπό επιτήρηση» (Tier 2-Watch List). Αντίθετα, η Κύπρος υποβαθμίζεται από το Tier-2 στο Tier 2-Watch List.

Η έκθεση, που καλύπτει την περίοδο Απριλίου 2005 - Μαρτίου 2006, χαρακτηρίζεται ως διπλωματικό εργαλείο της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της σύγχρονης αυτής μορφής δουλείας, τη δίωξη των ενόχων και προστασία των θυμάτων.

Η δισέλιδη έκθεση για την Ελλάδα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει σημαντικές προσπάθειες για την εξάλειψη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ενώ υπογραμμίζεται ότι η Αθήνα αύξησε τις δυνατότητες προστασίας και στήριξης των θυμάτων κατά το 2005 και βελτίωσε τη συνεργασία με μη-κυβερνητικούς οργανισμούς.

Σημειώνεται επίσης ότι, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση υπέγραψε μία συμφωνία για την επιστροφή παιδιών στην Αλβανία, τα οποία πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, και ότι το 2006 εφάρμοσε μία εθνική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να παράσχει την αναγκαία προστασία σε θύματα, και να διασφαλίσει ότι οι ΜΚΟ διαθέτουν έναν επίσημο ρόλο στην αναγνώριση των θυμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται επίσης να επιδείξει την πολιτική βούληση για να τιμωρήσει τους διακινητές επαρκώς, ενώ τονίζεται ότι η συνενοχή κρατικών αξιωματούχων σε περιπτώσεις παράνομης διακίνησης προσώπων θα πρέπει να διωχθεί αυστηρά.

Η έκθεση κατανέμει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την καταπολέμηση του διεθνούς φαινομένου. Στην πρώτη κατηγορία (Tier 1) κατατάσσονται 26 χώρες που εφαρμόζουν πλήρως διατάξεις ανάλογες με εκείνες της αμερικανικής νομοθεσίας.

Οι χώρες της δεύτερης κατηγορίας χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, σε 79 που δεν εφαρμόζουν πλήρως τις προδιαγραφές του νόμου, αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την συμμόρφωση με τα ελάχιστα πρότυπα του νόμου (Tier 2) και σε άλλες 32 που τελούν υπό επιτήρηση, αφού οι προσπάθειες που καταβάλλουν υπολείπονται του επ0ιθυμητού (Tier 2-Watch List).

Στην τρίτη κατηγορία κατατάσσονται 12 χώρες που δεν συμμορφώνονται με τα μίνιμουμ στάνταρντ, δεν καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις.

Οι βαλκανικές χώρες και η Τουρκία κατατάσσονται και αυτές στην κατηγορία Tier 2.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή