Ε.Ε.: Τη Δευτέρα ανοίγει το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία και Κροατία

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 13:43
A- A A+

Τη Δευτέρα ανοίγει το πρώτο από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και την Κροατία, όπως έκανε γνωστό η αυστριακή προεδρία της Ε.Ε..

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και οι ομολογοί τους της Τουρκίας και της Κροατίας θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο για να ανοίξουν το κεφάλαιο που αφορά την επιστήμη και την έρευνα, οκτώ μήνες μετά την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με αυτές τις δύο χώρες.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, η Επιτροπή έχει αρχίσει να εξετάζει μαζί με τις δύο υποψήφιες το σύνολο των ευρωπαϊκών κανονισμών και την προετοιμασία των δύο υποψηφίων σε καθένα από τα 35 κεφάλαια. Σε κάθε κεφάλαιο, οι Βρυξέλλες μπορούν να συστήσουν ή όχι την έναρξη διαπραγματεύσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις, η έναρξη των διαπραγματεύσεων σε καθένα από τα 35 κεφάλαια απαιτεί ομόφωνη απόφαση των «25».

Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις για επιβράδυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος της ένταξης στην Ε.Ε. δεν είναι «μια παροδική επιθυμία».

«Η διαδικασία της ένταξης στην Ε.Ε. συνεχίζεται με την αρχική αποφασιστικότητα, δεν υπάρχει κανένας φόβος», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP).

«Ο στόχος μας (η ένταξη στην ΕΕ) δεν είναι ούτε παροδική επιθυμία ούτε εποχική στρατηγική», διαβεβαίωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή