Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική περίοδος στα Σκόπια, καθώς κυβέρνηση, αντιπολίτευση και πολίτες μετρούν αντίστροφα για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, έχοντας ως σύμμαχο τη διεθνή κοινότητα, εντείνει τις προσπάθειες να πείσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ για την αναγκαιότητα αποδοχής του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία».
Προτάσσοντας την προοπτική εισόδου στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει ως βασικό στρατηγικό αφήγημα την «αλλαγή σελίδας» στην ιστορία της γειτονικής χώρας.
Η αντιπολίτευση, η οποία αρχικώς είχε ταχθεί αναφανδόν εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει αμβλύνει σημαντικά τη ρητορική της.
Οι δημοσκοπήσεις που έχουν «δει» το φως της δημοσιότητας, προαναγγέλλουν την επικράτηση του «ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα, παρά τις έντονες εθνοτικές διαφοροποιήσεις.
Σημειώνεται ότι οι Σλαβομακεδόνες εκτιμάται ότι στηρίζουν σε σημαντικά μικρότερο βαθμό την αλλαγή της ονομασίας, σε σχέση με τους Αλβανόφωνους, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της συμφωνίας σε ποσοστό άνω του 80%.
Το ερώτημα, στο οποίο θα κληθούν οι πολίτες της ΠΓΔΜ να απαντήσουν, είναι το εξής: «Συμφωνείτε με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας;»
Υπενθυμίζεται ότι για την εγκυρότητα του αποτελέσματος απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται άκυρο.
Πάντως, πέραν της επικράτησης του «ναι», για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών απαιτείται τόσο η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, η οποία προϋποθέτει τη στήριξη των 2/3 της Βουλής, όσο και η επικύρωση του συμβιβασμού από τη Βουλή των Ελλήνων.
naftemporiki.gr