Μια εβδομάδα πριν από το προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα 12/6 Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία (στο Λουξεμβούργο) και δέκα μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής (στις Βρυξέλλες), οι διπλωματικές διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. αναφορικά με τις θέσεις των «25» έναντι της Τουρκίας βρίσκονται σε έξαρση.
Από τη μια πλευρά χώρες, όπως η Βρετανία, θεωρούν ότι δεν πρέπει οι «25» να θέσουν «ψηλά τον πήχη» και να αφήσουν στην κυβέρνηση Ερντογάν ανοιχτό το παράθυρο της ευρωπαϊκής προοπτικής, ενώ από την άλλη πλευρά χώρες, όπως η Γαλλία, εμμένουν στην τακτική των υψηλών τόνων έναντι της Αγκυρας, εκτιμώντας πως θα πρέπει εξαρχής να γίνει σε όλους αντιληπτό πως ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη κάθε άλλο παρά ανθόσπαρτος θα είναι.
Με δεδομένη αυτή τη διάσταση απόψεων στους κόλπους της Ε.Ε., η ελληνική διπλωματία επιδιώκει την εκπόνηση κοινών θέσεων των «25», οι οποίες θα καθιστούν σαφές προς την Αγκυρα ότι η ανταπόκρισή της σε μια σειρά από τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα την Αθήνα είναι μη διαπραγματεύσιμη. Μεταξύ αυτών είναι η ανάγκη επίτευξης σχέσεων καλής γειτονίας της Τουρκίας με τις όμορες χώρες, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα 10 νέα κράτη - μέλη (στα οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος), ο σεβασμός των θρησκευτικών και πολιτικών δικαιωμάτων κ.α.
Με βάση τις μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις, η ελληνική διπλωματία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη, διότι οι περισσότερες από τις θέσεις της ενσωματώνονται σε μεγάλο βαθμό στις (γραπτές) κοινές θέσεις με τις οποίες θα εμφανισθούν οι «25» έναντι της Αγκυρας.
Επισήμως, πάντως, οι «25» δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συνολικά αποδεκτές κοινές θέσεις. Ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί εντός της εβδομάδας και ειδικότερα την Πέμπτη οπότε οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των «25» στις Βρυξέλλες θα επεξεργασθούν την τελική μορφή των κειμένων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ