Ιράν: «Συνεργασία και όχι σύγκρουση» (2)

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 09:38
A- A A+

Το Ιράν προτιμά τη συνεργασία από την αναμέτρηση και θα εξετάσει προσεκτικά την πρόταση των μεγάλων δυνάμεων για την επίλυση της κρίσης με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί.

«Στο πυρηνικό ζήτημα, προτιμούμε τη συνεργασία από την αναμέτρηση», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από το Καζακστάν, Κασιμιομάρτ Τοκάγιεφ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη.

«Θα μελετήσουμε προσεκτικά τις προτάσεις που υπέβαλε ο κ.Σολάνα», τόνισε ο Μοτακί και πρόσθεσε ότι «με τις διπλωματικές διαβουλεύσεις,και αν υπάρχει καλή θέληση, θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό έδαφος».

Στη διάρκεια των επαφών που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα στην Τεχεράνη, οι ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν να συνεχιστεί ο διάλογος» για να ολοκληρωθούν οι προτάσεις των μεγάλων δυνάμεων, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις θέσεις του Ιράν. «Οι προτάσεις είναι τώρα στο τραπέζι. Ελπίζουμε να λάβουμε θετική απάντηση κάτι που θα είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές», τόνισε ο Σολάνα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την αρχική ανταπόκριση του Ιράν στο πακέτο κινήτρων που προτείνει η διεθνής κοινότητα, αλλά πρόσθεσε ότι ο χρόνος θα δείξει εάν οι Ιρανοί «παίρνουν την προσφορά μας σοβαρά».

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή