Επικρίσεις δέχονται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο κυβερνητικός της συνασπισμός για την απόφασή τους να αποπέμψουν τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, αναβαθμίζοντάς τον όμως σε υφυπουργό Εσωτερικών.
Η υπόθεση Μάασεν προκαλεί νέους τριγμούς στη γερμανική κυβέρνηση. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ζητούσαν την αποπομπή του Μάασεν, ο οποίος κατηγορείται ότι στηρίζει την ακροδεξιά και δήλωσε ότι δεν υπήρξε «ανθρωποκυνηγητό» στα επεισόδια που ξέσπασαν στο Κέμνιτς από ακροδεξιούς εναντίον μεταναστών στα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο ο διορισμός του στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας στο πλευρό του Χορστ Ζέεχοφερ, επικεφαλής του CSU και γνωστού για τη διαφωνία του με την Γερμανίδα καγκελάριο αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική, προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις.
Η αρχηγός του SPD Αντρέα Νάλες επικρίνεται για τη στάση της από στελέχη που ζητούν ακόμη και την αποχώρηση του κόμματος από τον μεγάλο συνασπισμό. Η Νάλες τις τελευταίες ημέρες ζητούσε επίμονα την αποπομπή του από την Υπηρεσία, ενώ μόλις το Σάββατο, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση, είχε δηλώσει: «Ο Μάασεν πρέπει να φύγει και σας λέω ότι θα φύγει».
Ο Ραλφ Στέγκνερ, αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, χαρακτήρισε «καταστροφικό» τον συμβιβασμό, ο οποίος όμως έγινε δεκτός από την επικεφαλής του κόμματος Αντρέα Νάλες. «Έχω φτάσει στο όριο της ανοχής μου», έγραψε ο επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος Κέβιν Κούνερτ, που ήταν αντίθετος στη συμμετοχή του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Πιστεύω ότι είναι επονείδιστο» σχολίασε ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ.
Σε επιστολή της προς τα περίπου 460.000 μέλη του SPD, η Νάλες δικαιολόγησε την στάση της τονίζοντας ότι «δεν άξιζε να θυσιάσουμε την κυβέρνηση επειδή ο Χορστ Ζεεχόφερ ήθελε να τοποθετήσει έναν υπάλληλο που εμείς θεωρούμε ακατάλληλο». Το ίδιο επανέλαβε η κ. Νάλες μιλώντας αργά χθες το βράδυ σε εκπομπή του ZDF, όπου υποστήριξε ότι για μία ακόμη φορά ο κ. Ζεεχόφερ προκαλεί προβλήματα στην λειτουργία του κυβερνητικού συνασπισμού. «Μας ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται τον Μάασεν. Και ο κανόνας είναι ότι κάθε υπουργός επιλέγει τους υφυπουργούς του. Αυτή λοιπόν ήταν απόφαση του Χορστ Ζεεχόφερ. Και όταν δεν είναι σωστή, τότε η κ. Μέρκελ μπορεί να βάλει βέτο, αλλά δεν το έκανε» είπε.
Η νέα θέση του Μάασεν προκάλεσε την αντίδραση και της αντιπολίτευσης, και κυρίως των Πρασίνων, οι οποίοι κατήγγειλαν «έναν προκλητικό ελιγμό», σύμφωνα με την επικεφαλής τους Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρτ.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) σχολίασε ότι η υπόθεση Μάασεν αποδεικνύει «απλώς ότι ο συνασπισμός δεν έχει γραμμή» και ότι «τελικά δεν υπάρχουν παρά χαμένοι».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, μόλις ο ένας στους έντεκα Γερμανούς εγκρίνει την αναβάθμιση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν σε υφυπουργό Εσωτερικών. Ειδικότερα, το 57% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο κ. Μάασεν δεν έπρεπε να παραμείνει αρχηγός της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, αλλά δεν έπρεπε και να προαχθεί σε υφυπουργό. Στην ίδια έρευνα, το 18% δηλώνει μεν ότι ήταν λάθος η αναβάθμισή του, αλλά θεωρεί ότι έπρεπε να παραμείνει στη θέση του.
Η υπόθεση Μάασεν φαίνεται ότι πλήττει και τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί «κακή» την διαχείρισή τους, ενώ «καλή» χαρακτηρίζει την στάση που τήρησαν η Άγκελα Μέρκελ το 15%, ο Χορστ Ζεεχόφερ το 18% και η Αντρέα Νάλες το 21%.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP