Υπεγράφη Πρωτόκολλο επιστροφής προσφύγων μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 10:41
A- A A+

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την επιστροφή των προσφύγων στο Κόσοβο υπέγραψαν χθες εκπρόσωποι των αρχών της Πρίστινας και του Βελιγραδίου, με τη μεσολάβηση του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) Σόρεν Γέσεν Πέτερσεν.

Το πρωτόκολλο που έχει στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων υπέγραψαν στην Πρίστινα ο αντιπρόεδρος του συντονιστικού σώματος της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Μίλοραντ Τοντόροβιτς και ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Πρίστινας για την επιστροφή των προσφύγων Νταρντάν Γκάσι.

«Η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποδεικνύει ότι όλοι είμαστε αποφασισμένοι να προτάξουμε τα δικαιώματα των εκτοπισμένων ατόμων. Επιβεβαιώνει ότι παρά τις διαφορές σε πολλά θέματα, υπάρχει βούληση για συνεργασία, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των εκτοπισμένων με σεβασμό στο δικαίωμα των εσωτερικά εκτοπισμένων να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επιλέξουν ελεύθερα τον τόπο, στον οποίο θα ζήσουν», τόνισε ο κ. Πέτερσεν

Με το πρωτόκολλο ορίζονται οι ρόλοι και οι τομείς ευθύνης των τριών πλευρών, επαναβεβαιώνεται το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υπογραμμίζει τον κυρίαρχο ρόλο της UNMIK στη διασφάλιση των όρων για τη βιώσιμη επιστροφή όλων των εκτοπισμένων και επιτρέπεται η επιστροφή σε περιοχή διαφορετική από τον τόπο καταγωγής των προσφύγων, δήλωσε ο κ. Τοντόροβιτς.

Οι τρεις προϋποθέσεις που τίθενται για την επιστροφή των προσφύγων είναι επιστροφή των περιουσιών τους, ανακατασκευή των κατεστραμμένων σπιτιών και δημιουργία κατάλληλου για την επιστροφή περιβάλλοντος.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να επιστρέψουν στο Κόσοβο, εκεί όπου έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες συνθήκες και να μπορούν να επιλέξουν τον τόπο διαμονής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συντονιστικού κέντρου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο.

Τόνισε ότι η επιστροφή των εκτοπισμένων είναι προς το συμφέρον όλων, καθώς είναι ένα από τα κριτήρια που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), το 1999 το Κόσοβο εγκατέλειψαν 223.316 άνθρωποι, από τους οποίους 159.207 Σέρβοι, 13.931 Μαυροβούνιοι και 25.155 Ρομ.

Η συμφωνία για την υπογραφή του πρωτοκόλλου επιτεύχθηκε στην τελευταία συνάντηση των αντιπροσωπειών της Πρίστινας και του Βελιγραδίου στη Βιέννη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσόβου.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή