«Σημαντική αλλαγή της θέσης των μεγάλων δυνάμεων στο θέμα του Ιράν»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wahsington Post»
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 10:57
A- A A+

Σε μια σημαντική αλλαγή της θέσης τους, οι μεγάλες δυνάμεις πρότειναν στο Ιράν να συνεχίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός του, υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, γράφει σήμερα η εφημερίδα Washington Post. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στο πακέτο των μέτρων που κατέθεσε χθες στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα.

«Το εμπιστευτικό διπλωματικό πακέτο που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον και παρουσιάστηκε επισήμως χθες στην Τεχεράνη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στο Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο στο έδαφός του», γράφει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανικές και ευρωπαικές πηγές.

Η παραχώρηση αυτή, που συνοδεύεται από την αμερικανική υπόσχεση για παροχή βοήθειας σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα για το Ιράν, δίδεται υπό τον όρο ότι η Τεχεράνη θα διακόψει το τρέχον πυρηνικό της πρόγραμμα έως ότου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας πιστοποιήσει με εμπιστοσύνη ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ειρηνικό, σημειώνει η Washington Post.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι το Ιράν πρέπει να διαβεβαιώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων. «Αυτό που βασικά λέμε είναι ότι αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, το ιρανικό καθεστώς θα μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο στο έδαφός του», τόνισε αμερικανός αξιωματούχος. Πρόσθεσε πάντως ότι οι Ιρανοί θα πρέπει «να απαντήσουν σε κάθε ανησυχία μας, για το μυστικό πυρηνικό τους πρόγραμμα».

Η νέα αυτή θέση, που δεν έχει δημοσίως επιβεβαιωθεί από τον Λευκό Οίκο, συνιστά στροφή 180 μοιρών για την κυβέρνηση Μπους, σημειώνει η εφημερίδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την αρχική ανταπόκριση του Ιράν στο πακέτο κινήτρων που προτείνει η διεθνής κοινότητα, αλλά πρόσθεσε ότι ο χρόνος θα δείξει εάν οι Ιρανοί «παίρνουν την προσφορά μας σοβαρά».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε σήμερα το πρωΐ ότι η χώρα του προτιμά τη συνεργασία από την αναμέτρηση και θα εξετάσει προσεκτικά την πρόταση των μεγάλων δυνάμεων για την επίλυση της κρίσης με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Στο πυρηνικό ζήτημα, προτιμούμε τη συνεργασία από την αναμέτρηση», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από το Καζακστάν, Κασιμιομάρτ Τοκάγιεφ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη.

«Θα μελετήσουμε προσεκτικά τις προτάσεις που υπέβαλε ο κ.Σολάνα», τόνισε ο Μοτακί και πρόσθεσε ότι «με τις διπλωματικές διαβουλεύσεις, και αν υπάρχει καλή θέληση, θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό έδαφος».

Ευρωπαίος διπλωμάτης δηλωσε στην Ουάσινγκτον Ποστ αναφερόμενος στην επίσκεψη Σολάνα στην Τεχεράνη ότι «ο πρώτος μας στόχος επιτέυχθηκε ήδη,καθώς δεν απέρριψαν την πρότασή μας».

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή