Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η εξαμηνιαία έκθεση του ICTY

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 11:05
UPD:11:53
A- A A+

Ο πρόεδρος και η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Φάουστο Πόκαρ και Κάρλα Ντελ Πόντε, υποβάλουν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την εξαμηνιαία έκθεση για το έργο του Δικαστηρίου, στην οποία θα γίνεται αναφορά και για τη συνεργασία με τις αρχές του Βελιγραδίου.

Στην έκθεσή της, η κ. Ντελ Πόντε αναμένεται να επαναλάβει τη δυσαρέσκειά της για την έλλειψη συνεργασίας των αρχών του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο και να διατυπώνει την εκτίμηση ότι απουσιάζει η στρατηγική για τη σύλληψη του καταζητούμενου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντιτς.

Ο εκπρόσωπος του ICTY Αντον Νικιφόροβ τόνισε ότι χωρίς τη σύλληψη του Μλάντιτς δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πρόοδο στη συνεργασία των αρχών της Σερβίας με το Δικαστήριο.

«Υπήρξε πρόοδος σε σχέση με την πρόσβαση σε αρχεία, αλλά σε ό,τι αφορά τη σύλληψη καταζητούμενων δεν σημειώθηκε πρόοδος από τον Απρίλιο του 2004. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα από το να αποτιμήσουμε αρνητικά τη συνεργασία με τις σερβικές αρχές. Για εμάς μετράει το αποτέλεσμα, γιατί απλά δεν έχουμε πλέον χρόνο να περιμένουμε», τόνισε.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το ICTY, υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων Ρασίμ Λιάγιτς δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της έκθεσης όσον αφορά τη συνεργασία των σερβικών αρχών με το ICTY και ότι οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων του Δικαστηρίου δεν είναι πάρα πολύ αυστηρές.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε σημαντική πρόοδος στη συνεργασία με τη Χάγη, και μετά τις 2 Μαΐου άνοιξαν τα αρχεία της αστυνομίας και του στρατού και πιστεύω ότι το στοιχείο αυτό θα πιστοποιείται στην έκθεση, είπε ο κ. Λιάγιτς.

Στην έκθεση της εισαγγελίας του ICTY διατυπώνεται ακόμη η εκτίμηση ότι ο καταζητούμενος για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι σαν εξαφανισμένος και ότι η Σερβική Δημοκρατία και η Σερβία δεν κάνουν τίποτα για να τον εντοπίσουν.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συμμετάσχει ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σερβίας Ζόραν Λόντσαρ.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή