Ιακώβου: Πιθανόν να αναβληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας

Λόγω διαφωνιών για το περιεχόμενο της έκθεσης σχετικά με το Πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 12:03
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι ενδέχεται να αναβληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω διαφωνιών για το περιεχόμενο της έκθεσης σχετικά με το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του το πρωί στο ΡΙΚ, ο κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε πως η έκθεση πρέπει να αντανακλά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε για επέκταση της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ανέφερε ότι σήμερα θα καταβληθεί προσπάθεια στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων για εξεύρεση κοινής θέσης.

Αν αυτό δεν γίνει καταστεί δυνατό, είπε ο κ. Ιακώβου, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, όπου η απόφαση πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία.

Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών υπάρχουν διάφορες τάσεις μεταξύ των «25». Όπως ανέφερε, μια μικρή ομάδα επιδιώκει υιοθέτηση των θέσεων της Τουρκίας, μια άλλη ευνοεί να της δοθεί πίστωση χρόνου και μια τρίτη ομάδα θέλει να επισημαίνονται τα αρνητικά της Τουρκίας, αλλά και να καταβληθεί προσπάθεια για εξεύρεση κοινής θέσης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο άσκησης βέτο ο κ. Ιακώβου είπε ότι σπάνια χρησιμοποιείται αυτή η επιλογή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή