Κραδασμοί στους ΑΝΕΛ από τις Πρέσπες

Ερωτήματα για τη δυνατότητα κύρωσης της συμφωνίας στη Βουλή
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 11:34
UPD:11:35
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Οι έντονοι κραδασμοί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ με αφορμή το Σκοπιανό δημιουργούν ερωτήματα, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και πιέζουν την κυβέρνηση, η οποία πάντως διαμηνύει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή και το μόνο πολιτικό σενάριο που υπάρχει είναι η εξάντληση της τετραετίας. 

Μετά τον κ. Καμμένο, χθες και ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν την κυβέρνηση πριν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ προηγουμένως ο επίσης βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και είχε διαφωνήσει ανοικτά με τον αρχηγό του. 

Ειδικότερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό XFM 94,3, ο κ. Κατσίκης δήλωσε ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση να πέσει αυτή η κυβέρνηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας, αλλά δεν γνωρίζει, είπε, τον χρόνο που θα συμβεί αυτό, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. 

«Προφανώς εννοούσε ότι δεν πρόκειται να φτάσει στη Βουλή, γιατί οι διαδικασίες που πρέπει να κάνουν οι Σκοπιανοί δεν θα έρθουν πριν από τις επικείμενες εκλογές. Το δεύτερο που εννοούσε είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε να μπει στη Βουλή και να κυρωθεί γιατί εμείς θα ρίξουμε την κυβέρνηση και θα το αποτρέψουμε», είπε ο κ. Κατσίκης για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, καταλήγοντας: «Διαφωνούμε κάθετα στην πολιτική του κ. Τσίπρα. Θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε και θα κάνουμε πράξη τη δήλωσή μας αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς κύρωση».

Σημειώνεται ότι το κλίμα αυτό επέστρεψε μετά το άνοιγμα που έκανε ο κ. Τσίπρας στους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο στον ανασχηματισμό, όπου αύξησε κατά μία τις θέσεις των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. 

Οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ και ταρακουνούν το κυβερνητικό οικοδόμημα, συνδέονται και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται όταν οι ΑΝΕΛ δείχνουν να αποδυναμώνονται περαιτέρω. 

«Το οξύμωρο του δημοσκοπικού αποτελέσματος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τη διαφορά με τη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει μόνος του; Είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει την εμπιστοσύνη του και να μετράει αρνητικά για τους ΑΝΕΛ» σημείωσε επί λέξει ο κ. Κατσίκης, υποστηρίζοντας αυτό που πάγια υποστηρίζουν οι ΑΝΕΛ ότι «μας πολεμούν, μας πολέμησαν και θα μας πολεμήσουν με τις δημοσκοπήσεις». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανησυχία εντός της κυβέρνησης δεν προκύπτει από τη σχέση Τσίπρα - Καμμένου που παραμένει ισχυρή και σταθερή, αλλά από το γεγονός ότι η διαφωνία των δύο κυβερνώντων κομμάτων για τη Συμφωνία των Πρεσπών στοιχίζει στους ΑΝΕΛ και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό τους. 

«Διαφωνώ με αυτό που είπε ο κ. Καμμένος, ότι θα ρίξει την κυβέρνηση» δήλωσε για παράδειγμα χθες στον FOCUS 103,6 ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι το Σκοπιανό «είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί, κι αυτό είναι καλό για τη χώρα».

Ερωτηθείς μάλιστα για το αν είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαχριστόπουλος απάντησε: «Η διαφοροποίησή μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι καίριο θέμα, είναι πολύ κεντρική διαφωνία. Δεν σας κρύβω ότι εξαιτίας του θέματος αυτού, κάπου αισθάνομαι λίγο έξω, δεν σας το κρύβω. Δεν έχω καμία επαφή, δεν πολυμιλάμε, στις υποχρεώσεις μου βέβαια είμαι τυπικός. Αισθάνομαι λίγο “παγωμένα”, κάπου έχω “παγώσει”».

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι ποντάρουν στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και αν οι ΑΝΕΛ τελικά επιμείνουν στη θέση τους και δεν ανησυχούν για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία. 

Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να απαντήσουν αν ανησυχούν για τα σενάρια αποσταθεροποίησης που θα συνοδεύσουν ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, διότι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, ενώ απαντούν ότι τα σενάρια περί συνέχισης της κυβέρνησης ως μειοψηφίας ή άμεσης προσφυγής στις κάλπες λόγω Σκοπιανού είναι ανυπόστατα.

«Κύρωση με βουλευτές άλλων κομμάτων»

«Κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί στην κυβέρνηση» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι «αν δείτε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, η συμφωνία θα κυρωθεί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε δημόσιες δηλώσεις βουλευτών άλλων κομμάτων, από τις οποίες -όπως είπε- προκύπτει «άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».  «Δεν υπάρχουν σημεία τριβής με τους ΑΝΕΛ, συζητούνται στο υπουργικό συμβούλιο και στα όργανα της κυβέρνησης, το μόνο σενάριο που βλέπω εγώ είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας. Δεν ανησυχούμε, δεν εξετάζουμε άλλο σενάριο», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή