Αβραμόπουλος: Σταδιακή μείωση και κατάργηση των ΔΥΠΕ

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 16:52
A- A A+

Τη σταδιακή μείωση (σε πρώτη φάση από 17 σε 7) των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) της χώρας, με τελικό στόχο την κατάργησή τους, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τις ΔΥΠΕ περιττή πολυτέλεια την οποία δεν αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισημαίνοντας ότι πολλές από τις περιφέρειες αυτές είχαν γίνει κέντρα διαπλοκής και διακίνησης προμηθειών στο χώρο της υγείας.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, καταργούνται και τα πολυδάπανα -όπως τα χαρακτήρισε- ΠΕΣΥΠ, ενώ τα νοσοκομεία θα έχουν διοικητική αυτοτέλεια.

Οπως εξήγησε, οι υγειονομικές περιφέρειες θα καταργηθούν με νομοθετική ρύθμιση και θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να επιστρέψουν οι 450 εργαζόμενοι στις οργανικές τους θέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η μακροπρόθεσμη κατάργηση των Περιφερειών Υγείας θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα συμβάλει ώστε να είναι λιγότερο πολύπλοκο το σύστημα στο χώρο της Υγείας με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ θα ενισχύσει με πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό νοσοκομεία ή άλλους υγειονομικούς χώρους που το χρειάζονται.

Εως ότου καταργηθούν οι ΔΥΠΕ, καθιερώνεται θεσμός ορκωτών λογιστών, ενώ στο εξής θα είναι υποχρεωτικοί οι ετήσιοι αναλυτικοί προϋπολογισμοί στα κρατικά νοσοκομεία.

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την τοποθέτηση ενός νέου προσώπου στο υπουργείο, το οποίο αναλαμβάνει το βάρος της ψυχικής υγείας. Πρόκειται για τη νέα ειδική γραμματέα Ψυχικής Υγείας, Μαρία Τροχάνη, η οποία αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της προώθησης προγραμμάτων για την αποασυλοποίηση και την κοινωνική επανένταξη όσων βρίσκονται σε κίνδυνο.

Απάντηση Βενιζέλου

Αναφερόμενος στις σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρατήρησε:

«Η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί επιτέλους με τα πραγματικά και οξύτατα προβλήματα της υγείας, αυτόταλαιπωρείται και αυτόκαταγγέλλεται γύρω από ζητήματα διοικητικής οργάνωσης που δεν αφορούν τον πολίτη και την πραγματικότητα του δημόσιου τομέα υγείας που αυτός βιώνει».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η σύμπτυξη των υγειονομικών περιφερειών σε επτά δεν υπακούει σε καμία λογική, ούτε διοικητικής διαίρεσης (ισχύουσας ή μελλοντικής) της χώρας, ούτε υγειονομικής λειτουργίας και κυρίως διακομιδής με σημείο αναφοράς τα μεγάλα πανεπιστημιακά ή άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Μάλιστα, όπως σημειώνει, «για τη νησιωτική Ελλάδα και τις προφανείς ιδιαιτερότητές της, την Ήπειρο που διαθέτει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων και τη Θράκη που διαθέτει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, η νέα διάρθρωση των ΔΥΠΕ είναι όχι μόνον δυσλειτουργική, αλλά και προσβλητική».

«Η κυβέρνηση αντί να αναπαράγει τις εσωτερικές της αντιδικίες και αντί να ασχολείται με τις επιλογές και τον έλεγχο προσώπων, ας πάψει επιτέλους να υπονομεύει το ΕΣΥ, ας προχωρήσει στη πρόσληψη του νοσηλευτικού και άλλου αναγκαίου προσωπικού, ας ανοίξει υπάρχουσες αλλά κλειστές ΜΕΘ, ας προχωρήσει στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», καταλήγει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή