Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Στο φως η κομπίνα 35χρονης

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 15:34
UPD:15:36
ICON PRESS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
A- A A+

Στα «δίχτυα» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας έπεσε μια 35χρονη, για απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μέσω Διαδικτύου.

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από έγκληση ιδιώτη σε Τμήμα Ασφάλειας της Αττικής, σύμφωνα με την οποία διαχειρίστρια προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης την προσέγγισε και, αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη της, την ενημέρωσε ότι δήθεν δικαιούνταν επίδομα ύψους 3.500 ευρώ, χορηγούμενο από τον ΟΑΕΔ, λόγω μακράς ανεργίας.

Στη συνέχεια, με το πρόσχημα της πληρωμής παραβόλου και υπαλλήλου του ΟΑΕΔ, αποπειράθηκε να της αποσπάσει 350 ευρώ, ενώ παράλληλα ζήτησε να της αποστείλει προσωπικά δεδομένα του συζύγου της (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού κλπ).

Για όλα αυτά ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση και έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έγινε ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ψηφιακών δεδομένων.

Από το προανακριτικό αυτό υλικό προέκυψε ότι διαχειρίστρια του επίμαχου προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι η 35χρονη και σε βάρος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η αστυνομία εξετάζει τυχόν εμπλοκή της 35χρονης και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Με την ευκαιρία, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους χρήστες του Διαδικτύου:

  • Να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κι επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες που λαμβάνουν γνώση από άγνωστα άτομα στο Διαδίκτυο που φέρονται να εκπροσωπούν φορείς ή οργανισμούς και να τις επαληθεύουν με επικοινωνία τους με τον αρμόδιο οργανισμό ή εταιρεία.
  • Να μην αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα τους (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, αντίγραφα ταυτοτήτων, διαβατηρίων, κωδικούς ΤΑΧΙS κτλ), σε άγνωστα άτομα-χρήστες του Διαδικτύου.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου:

  • Τηλεφωνικά στο 111 88,

  • Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο [email protected],

  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: FEELSAFE E-COMMERCE.

Σχετική ενημέρωση είναι διαθέσιμη και στον δικτυακό τόπο https://cyberalert.gr/feelsafe/.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή