Η Δύση ενάντια στη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης στην ΠΓΔΜ

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 14:34
UPD:19/09/2018 08:19
EPA/GEORGI LICOVSKI

epa02646736 Macedonian walks near a wall that is painted with Macedonian flag in the capitol Skopje,The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 21 March 2011. Macedonia is taking Greece to the International Court of Justice in Hague in a bid to settle the two countries name dispute and Greece's decision to veto Macedonia's NATO membership bid. Macedonia will argue that Athens' veto breached a 1995 deal under which Greece agreed not to block Macedonia's membership of international organizations if it used the name The Former Yugoslav Republic of Macedonia. EPA/GEORGI LICOVSKI

A- A A+

Εκατοντάδες νέες ιστοσελίδες, που όλες ανεξαιρέτως καλούν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου. Και ένα δημοσίευμα, το οποίο κάνει θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψήφου, το Google ενδέχεται να σβήσει τη λέξη Μακεδονία από τη λίστα των αναγνωρισμένων γλωσσών. 

Αυτή είναι σε γενικές η ρωσική προπαγάνδα στα Σκόπια, ενώ η ΠΓΔΜ προετοιμάζεται για τη σημαντικότερη ψηφοφορία στην Ιστορία της, καταγγέλλουν δυτικοί αξιωματούχοι. Στόχος των ομάδων αυτών, οι οποίες προωθούν την προπαγάνδα με τη στήριξη της Ρωσίας, είναι να διασπείρουν τον φόβο προκειμένου να αποτρέψουν τους πολίτες να ψηφίζουν στο δημοψήφισμα που θα ανοίξει τον δρόμο της χώρας στο ΝΑΤΟ.   

EURONEWS

Στο πόλεμο αυτό, η Δύση προσπαθεί να αντεπιτεθεί, αναφέρουν οι «New York Times». Ανώτατοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την ΠΓΔΜ ο ένας μετά τον άλλο: ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Όλοι στέλνουν το ίδιο μήνυμα: Ή τώρα ή ποτέ.

Το ίδιο επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους και ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ: «Μια νίκη του “όχι” θα σήμαινε πλήρη απουσία ελπίδας, την πλήρη απομόνωση της χώρας, πιθανόν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου ανασφάλειας και αστάθειας στα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία θα επέστρεφαν πιθανόν στα σκοτεινά χρόνια του παρελθόντος».

Όταν ρωτήθηκε ωστόσο τη Δευτέρα για τη στάση της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κράτησε τις αποστάσεις του. «Δεν έχω καμία απόδειξη ρωσικής ανάμειξης. Η Ρωσία είναι φίλη της Μακεδονίας και δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Μακεδονίας στην Ε.Ε. Είναι όμως αντίθετη στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και το λέει ξεκάθαρα», επεσήμανε. Όσο για τα fake news, δήλωσε ότι γνωρίζει μεν την ύπαρξη τους, αλλά όχι την προέλευση.

Εμμέσως πλην σαφώς τον διαψεύδουν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν τροφοδοτήσει τα Σκόπια με πολύτιμες πληροφορίες, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη ρωσική εκστρατεία κατά του «ναι». «Το βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναμειχθεί, να παραπληροφορήσει. Δεν κερδίζει όμως», υπογράμμισε ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή