Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: 30 χρόνια χαρά-ζουμε δρόμο ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στη «Ν»
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 13:23
UPD:13:24
Facebook/ Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

30 χρόνια του Άλμα Ζωής, 30 χρόνια αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού. Αγώνας ενημέρωσης για την πρόληψη αλλά και υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο.  Με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο των 30 χρόνων Άλμα Ζωής, καθώς και της επετείου των 10 χρόνων Greece Race for the Cure®, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», κα Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, μας μιλά για τη σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος, ενώ, μιας κάνει μια μικρή αναδρομή στο τότε και το τώρα, του Συλλόγου.

Δέκα χρόνια τώρα διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα το Greece Race for the Cure®. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη διοργάνωση αυτή. Πώς ξεκίνησε, ποιοι είναι οι στόχοι της και τι βλέπετε για το μέλλον;

Πριν από 10 χρόνια, όταν για πρώτη φορά μας ζητήθηκε από την Αμερικανική Οργάνωση Susan G Komen να αναλάβουμε τη διοργάνωση του race for the Cure στην Ελλάδα, στην Αθήνα, δεν το σκεφτήκαμε καν γιατί ξέραμε ότι με δουλειά πολλή και με ακόμα περισσότερη αγάπη θα τα καταφέρναμε! Ο στόχος των 2.500-3.000 συμμετοχών ξεπεράστηκε κατά πολύ και έφτασε στις 5120. Κάθε χρόνο ο αριθμός αυτός μεγάλωνε πολύ με αποκορύφωμα το 2017 να φτάσει στις 36.651 ανθρώπους που ευαισθητοποιήθηκαν για τον καρκίνο του μαστού και κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας. Βέβαια για το 2018 περιμένουμε πολύ περισσότερο κόσμο με στόχο να ακουστεί το μήνυμα ότι ο καρκίνος του μαστού, όταν βρεθεί στα πρώτα στάδια, ιάται κατά 96%. Αλλά επίσης και το μήνυμα της ζωής, που το δίνουμε εμείς οι γυναίκες με τα ροζ μπλουζάκια του αγώνα, οι πραγματικές survivors.

Βεβαίως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον καρκίνο του μαστού με στόχο κάθε γυναίκα στην Ελλάδα να έχει την απαραίτητη ενημέρωση και να μπορεί να κάνει τις απαραίτητες προληπτικές της εξετάσεις, που μπορούν να της σώσουν τη ζωή.

Μια ακόμη σημαντική επέτειος η φετινή χρονιά αφού ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» κλείνει τα 30 χρόνια ζωής του. Ποιόν ήταν το όραμα και πως έγινε πραγματικότητα έτσι ώστε να αποκτήσει ο Σύλλογος σάρκα και οστά όπως λέμε στην καθομιλουμένη;

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ιδρύθηκε το 1988 στον Πειραιά με την προτροπή και την στήριξη της κοινωνικής λειτουργού του Νοσοκομείου Μεταξά κ. Ιωσηφίνας Σκούρτα και μία ομάδα γυναικών που αναγνώρισαν πόσο σημαντική ήταν η δημιουργία ενός Συλλόγου από γυναίκες που είχαν βιώσει την ασθένεια και μπορούσαν στη συνέχεια να στηρίζουν αυτές που τώρα νοσούσαν.

Έκτοτε έχουν περάσει 30 χρόνια, ο Σύλλογος μεγάλωσε και μέσα από σταθερά, οργανωμένα προγράμματα έχει βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες στην Ελλάδα. Μέσα στα χρόνια ίδρυσε, μάλιστα, ανεξάρτητους Συλλόγους και στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

Επομένως το «Άλμα Ζωής» πέτυχε να μεταφέρει το μήνυμα για την πρόληψη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, να «σπάσει» το ταμπού που κάποτε συνόδευε τον καρκίνο του μαστού και να στηρίξει ουσιαστικά τις γυναίκες που νοσούν και τις οικογένειές τους.

Βήμα – βήμα, όλοι μαζί, χαρά-ζουμε δρόμο ενάντια στον καρκίνο του μαστού!....είναι αυτό ένα από τα moto σας;

Πράγματι από το 2009, όταν για πρώτη φορά διοργανώσαμε το Greece Race for the Cure® μέχρι και σήμερα, με σταθερά βήματα χαράζουμε δρόμο ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Γνωρίζουμε πως στον αγώνα μας αυτό δεν είμαστε μόνες, πως όλοι μαζί, ο καθένας με τον δικό του τρόπο μπορούμε να συνεισφέρουμε και να κάνουμε τη διαφορά.

Σαν survivors γνωρίζουμε πως ο δρόμος μπορεί να μην είναι πάντα εύκολος, όμως εκείνη την ημέρα του αγώνα μας έχουμε χαρά, γιορτάζουμε τη ζωή μας, αυτή που κερδίσαμε και κερδίζουμε κάθε χρόνο. Γι’ αυτό φέτος διαλέξαμε το moto μας να αποτελείται από τις λέξεις «χαρά» και «ζούμε».

Τι ακριβώς κάνει ο Σύλλογος και πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του;

Ο Σύλλογος αποτελείται από Γυναίκες που έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, άλλωστε αυτή είναι και η μοναδικότητά του, διότι όλα τα μέλη, οι εθελόντριες και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες με καρκίνο μαστού.

Ο Σύλλογος παρέχει οργανωμένη αλληλοβοήθεια, ψυχοκοινωνική στήριξη, ενημέρωση των γυναικών για τον καρκίνο μαστού, τα δικαιώματά τους. Επίσης βασικός στόχος για το Σύλλογο είναι διεκδίκηση της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών. Όλα τα προγράμματα του Συλλόγου παρέχονται δωρεάν.

Οποιαδήποτε γυναίκα βιώνει καρκίνο μαστού μπορεί να επικοινωνήσει με το Άλμα Ζωής, όλο το χρόνο.

Οι ανάγκες του Συλλόγου, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των σοβαρών προβλημάτων που βιώνουμε καθημερινά, ποιες είναι;

Η οικονομική κρίση δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα τόσο στις γυναίκες που νοσούν όσο και σε εκείνες που είναι υγιείς.

Εμείς σαν Σύλλογος είχαμε κάποια προγράμματα που μας έδιναν τη δυνατότητα να προσφέρουμε στις γυναίκες δωρεάν κάθε χρόνο εξετάσεις από εξειδικευμένους γιατρούς που προσφέρονταν εθελοντικά.

Τώρα με κάποιες τελευταίες μεταρρυθμίσεις παρατηρούμε πως η διοργάνωση τέτοιων δράσεων, όπως η πραγματοποίηση κλινικού ελέγχου μαστού γίνεται όλο και δυσκολότερη και απαιτεί όλο και περισσότερη γραφειοκρατία. Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει ανάγκη εκ μέρους της Πολιτείας να ελέγχονται ενδελεχώς οι δράσεις πρόληψης, από την άλλη, αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να καθυστερούν οι διαδικασίες και να μπαίνουν «εμπόδια» στην πραγματοποίηση ουσιαστικών δράσεων που βοηθούν τις γυναίκες και προάγουν την πρόληψη.

Επίσης, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί για τις ασθενείς – μέλη μας η πρόσβαση σε νοσηλεία και σε θεραπείες στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Πως μπορεί να βοηθήσει κανείς στο Σύλλογο;

Κάθε χρόνο, διοργανώνουμε τον Αγώνα Greece Race for the Cure®, ο οποίος είναι ένας μεγάλος αγώνας με μεγάλες ανάγκες σε εθελοντές. Αυτοί οι εθελοντές είναι κοντά μας είκοσι ημέρες για τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι μαζί μας και την ημέρα του αγώνα. Καλούμε λοιπόν και φέτος εθελοντές άνδρες και γυναίκες που έχουν τη διάθεση να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν στη διοργάνωση του αγώνα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος υλοποιεί τα προγράμματά του βασιζόμενος αποκλειστικά σε χορηγίες, δωρεές και στις συνδρομές των μελών του. Συνεπώς, οποιαδήποτε συνεισφορά έχει ουσιαστική σημασία για την ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών με καρκίνο μαστού, για την ενημέρωση και την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Να τονίσουμε, εδώ πως το «Άλμα Ζωής» υφίσταται διαχειριστικό έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές της εταιρείας Deloitte.

Από τα ταξίδια σας και τις επαφές σας με τους αντίστοιχους Συλλόγους σε άλλες χώρες, ποιες είναι οι διαφορές μας με αυτούς, που νομίζετε ότι υπερτερούν, αν υπερτερούν και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες στη χώρα μας;

Τα ταξίδια μου και οι επαφές μου τόσα χρόνια σε διάφορες χώρες, μου δημιούργησαν τη βεβαιότητα ότι ελλείψει αρχείου νεοπλασιών, η Ελλάδα δεν μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει προγράμματα που αφορούν στον καρκίνο του μαστού, πράγμα αδιανόητο για όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Ο σχεδιασμός δράσεων για τις ανάγκες κάθε χώρας προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αρχείου που δυστυχώς εμείς εν έτη 2018 ακόμη δεν έχουμε. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης, γιατί έπρεπε αν το έχουμε πολλά - πολλά χρόνια πριν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή