Τα σχέδια του Βερολίνου για την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη του μήνα, υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, παρά τη δριμεία κριτική ακτιβιστών και κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Το γεγονός ότι η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν προκαλεί δημόσιες επικρίσεις και διαδηλώσεις είναι μέρος της δημοκρατικής πραγματικότητας στη χώρα μας», επισήμανε ο Μάας σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Όμως αυτό δεν πρέπει να σημαίνει πως ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί πλέον να έρχεται στη Γερμανία. Απεναντίας, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε» με τον πρόεδρο της Τουρκίας, πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τη Γερμανία την 28η και την 29η Σεπτεμβρίου.
Το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), το κόμμα των Πρασίνων, αλλά και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έχουν εκφράσει επικρίσεις την επίσκεψη, ενώ αντίπαλοι του Ερντογάν προγραμματίζουν να κάνουν διαδηλώσεις στο Βερολίνο.
Μολονότι η σχέση της Τουρκίας και της Γερμανίας είχε επιδεινωθεί ραγδαία, ιδίως εξαιτίας μιας σειράς συλλήψεων Γερμανών πολιτών στην τουρκική επικράτεια, η Άγκυρα και το Βερολίνο επιδιώκουν μία διπλωματική αποκλιμάκωση.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ερντογάν θα συναντηθεί δύο φορές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Τούρκο πρόεδρο την πρώτη ημέρα, ενώ οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες τη δεύτερη. Προγραμματίζεται επίσης να του παρατεθεί επίσημο γεύμα από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Οι τουρκικές αρχές έχουν ζητήσει να δοθεί η ευκαιρία στον Ερντογάν να απευθύνει δημόσια ομιλία σε μέλη της τουρκογερμανικής κοινότητας στην Κολονία ή στο Βερολίνο. Όμως το ζήτημα των πολιτικών συγκεντρώσεων της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία παραμένει ακανθώδες αφότου το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο απαγόρευσε στον Ερντογάν να απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης σε εκδήλωση 40.000 υποστηρικτών του στην Κολονία το 2016.
Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA