Ντέλ Πόντε: Aπουσία πολιτικής βούλησης για τη σύλληψη Μλάντιτς, Κάρατζιτς

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 11:12
A- A A+

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα ολοκληρώσει επιτυχώς το έργο του, αν συλληφθούν όλοι οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου και κυρίως οι Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς, τονίζουν στις τακτικές εκθέσεις τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο πρόεδρος και η γενική εισαγγελέας του ICTY Φάουστο Πόκαρ και Κάρλα ντελ Πόντε.

Η κ. Ντελ Πόντε, η οποία ενημέρωσε χθες το Σ.Α. του ΟΗΕ για το έργο του Δικαστηρίου υπογράμμισε ότι κανένας δεν έχει την πολιτική βούληση για τον εντοπισμό των καταζητούμενων και ζήτησε από το Σ.Α. του ΟΗΕ να εξουσιοδοτήσει το Δικαστήριο να τους συλλάβει.

Απευθυνόμενη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η κ. Ντελ Πόντε κατηγόρησε τη Σερβία ότι δεν συνεργάζεται πλήρως με το Δικαστήριο και εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι παραμένουν ελεύθεροι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο πρώην διοικητής του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντιτς.

Η κ. Ντελ Πόντε τόνισε ότι την ευθύνη για τη σύλληψη και τη μεταφορά στη Χάγη των έξι πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου και είναι ακόμη ελεύθεροι φέρει κυρίως η Σερβία.

«Η συνεργασία του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης είναι «δύσκολη και απογοητευτική», είπε η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου τονίζοντας ότι στη Σερβία προβάλλεται σοβαρή πολιτική και διοικητική αντίσταση στη συνεργασία με το ICTY.

Η κ. Ντελ Πόντε έκανε λόγο για πλήρη απουσία συνεργασίας μεταξύ του στρατού και των πολιτικών αρχών στη Σερβία και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό σημάδι τις επιχειρήσεις για την απομάκρυνση του δικτύου υποστηρικτών και συνεργατών του Ράτκο Μλάντιτς, καθώς και τη συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και ICTY για την πρόσβαση λειτουργών του Δικαστηρίου σε κρατικά αρχεία.

Ανέφερε ότι εκτός από τον Ράτκο Μλάντιτς, στη Σερβία βρίσκονται οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου Ζντράβκο Τόλιμιρ, Γκόραν Χάτζιτς και Στόγιαν Ζούπλιανιν, καθώς και ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς με τη Σερβία.

«Η Σερβία πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να συλλάβει και να εκδώσει τον Ράτκο Μλάντιτς, ενώ η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι κοινή ευθύνη της Σερβίας, της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUFOR), υπογράμμισε.

«Είναι θλιβερό σήμερα κανένας να μην αναζητεί ενεργά τον Κάρατζιτς», είπε κ. Ντελ Πόντε και εκτίμησε ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει με τη σχεδιαζόμενη μείωση στρατευμάτων στην στρατιωτική αποστολή της Ε.Ε.

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξουσιοδοτήσει το ICTY να συλλάβει τους καταζητούμενους.

«Εφ' όσον, όπως φαίνεται, κανένας δεν έχει την πολιτική βούληση να εντοπίσει και να συλλάβει τους Κάρατζιτς και Μλάντιτς, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξουσιοδοτήσει το Δικαστήριο να συλλάβει τους φυγόδικους, όπου κι αν βρίσκονται και να εξασφαλίσει στην εισαγγελία τα κατάλληλα μέσα», είπε.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στο Κόσοβο, μετέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ανησυχία της για την άρνηση της ηγεσίας της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο να συνεργαστεί πλήρως με το Δικαστήριο.

Η ηγεσία της UNMIK ενθαρρύνει το κλίμα που αποτρέπει μάρτυρες να συνεργάζονται με τους ανακριτές του Δικαστηρίου σε υποθέσεις με υπόπτους για εγκλήματα πολέμου Αλβανούς, τόνισε.

Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σερβίας και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με το ICTY Ζόραν Λόντσαρ τόνισε ότι η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να εντοπίσει τον Μλάντιτς και να ολοκληρώσει επιτυχώς τη συνεργασία με το Δικαστήριο.

«Η πολιτική βούληση για τη σύλληψη του Μλάντιτς υπάρχει αδιαμφισβήτητα στη Σερβία και είναι μόνο τεχνικό ζήτημα να εντοπιστεί που κρύβεται», ανέφερε ο κ. Λόντσαρ.

Ο πρόεδρος του ICTY τόνισε ότι όλες οι δίκες στο Δικαστήριο της Χάγης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2009, υπό τον όρο όλοι οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου να έχουν συλληφθεί και οι δίκες να διεξάγονται χωρίς εμπόδια.

Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των χωρών - μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης έκδοσης των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου και ο εκπρόσωπος της Ρωσίας άσκησε κριτική στο ICTY χαρακτηρίζοντας κοντόφθαλμη την απόφαση για προσωρινή αποφυλάκιση του πρώην προέδρου του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας απέρριψε την κριτική προς τη Μόσχα που διατυπώνεται στην έκθεση της κ. Ντελ Πόντε, στην οποία εκφράζεται δυσαρέσκεια για τη συνεργασία των ρωσικών αρχών με το Δικαστήριο και γίνεται λόγος για απουσία προόδου στο ζήτημα της έκδοσης του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην αξιωματικού της σερβικής αστυνομίας Βλ. Τζόρτζεβιτς.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή