Καζακστάν: Επανασύνδεση με τον πετρελαιαγωγό Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 11:17
A- A A+

Το Καζακστάν θα επανασυνδεθεί με τον πετρελαιαγωγό που ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία μέσω της Γεωργίας, επιτρέποντας έτσι την εξαγωγή των τεράστιων πετρελαϊκών του αποθεμάτων προς τις δυτικές αγορές, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

«Εντός του μηνός θα υπογράψουμε με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν συμφωνία για την επανασύνδεση του Καζακστάν με τον πετρελαιαγωγό Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν», δήλωσε ο Ναζαρμπάγεφ κατά τη διάρκειας συνέντευξης τύπου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ-Καζακστάν.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και του Καζακστάν, η συμφωνία είναι πιθανόν να υπογραφεί στις 17 Ιουνίου στο Αλμάτι, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για τη συνεργασία και τα μέτρα εμπιστοσύνης στην Ασία.

Ο πετρελαιαγωγός Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν εγκαινιάσθηκε τον Μάιο 2005, έχει μήκος 1.765 χιλιόμετρα και ικανότητα μεταφοράς 50 εκατομμυρίων τόννων πετρελαίου τον χρόνο. Είναι ένα σχέδιο προσφιλές στις ΗΠΑ διότι επιτρέπει την παράκαμψη της Ρωσίας, η οποία μέχρι τότε είχε τον έλεγχο του συνόλου σχεδόν της μεταφοράς των υδρογονανθράκων από τα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης προς την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους κάλεσε, με επιστολή του που αναγνώσθηκε κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την ενέργεια στο Μπακού, "το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν να συμφωνήσουν για τους όρους της μεταφοράς του πετρελαίου που παράγεται στο Καζακστάν μέσω του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή