«Παιδιά που βιάζονται, που στοιβάζονται, σε ένα μέρος χωρίς τουαλέτες. Θα μπορούσατε να επιβιώσετε στη Μόρια;». Το ερώτημα συνοδεύει ένα βίντεο-ντροπή του Al Jazeera από τον καταυλισμό της Λέσβου, το οποίο φέρνει ξανά στη διεθνή επικαιρότητα τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια.
Μόλις λίγες ώρες πριν, ένα ακόμη δημοσίευμα έφερνε την Ελλάδα σε δύσκολη θέση. «Η Ελλάδα έχει τα μέσα να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Έχει όμως και τη θέληση;». Ένα ακόμη ερώτημα, αυτή τη φορά από την «Guardian», σχετικά με την κόλαση που επικρατεί στη Μόρια, «ίσως τον χειρότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο».
Το εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, από τον Σεμπάστιαν Λιπ, ο οποίος πέρασε το καλοκαίρι στη Μόρια ως εθελοντής, τονίζει ότι ο καταυλισμός δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στα πρότυπα που ορίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους προσφυγές.
Το πλέον σημαντικό ωστόσο, όπως τονίζει ο συντάκτης, είναι ότι – σε αντίθεση με ό,τι είθισται σε ανάλογες ανθρωπιστικές κρίσεις – τα χρήματα υπάρχουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στη Μορια. «Πού πήγαν λοιπόν τα χρήματα;» είναι το κρίσιμο ερώτημα που θέτει ο συντάκτης για να επισημάνει μερικές αράδες παρακάτω πως αυτό που λείπει είναι η ικανότητα και η πολιτική θέληση. «Ορισμένα χρήματα δεν έχουν φθάσει ποτέ στην Ελλάδα. Από τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 561 εκατ. ευρώ που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις τα 153 εκατ. έχουν μέχρι στιγμής εκταμιευτεί», υπογραμμίζει ο Λιπ.
Δεν αποκλείεται ωστόσο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η έλλειψη σχεδίου να αποτελεί «στρατηγική». «Διατηρώντας τις συνθήκες άθλιες στη Μόρια, μετανάστες και πρόσφυγες προειδοποιούν φίλους και οικογένειες να μείνουν μακριά», εξηγεί ο συντάκτης καταλήγοντας ωστόσο στο συμπέρασμα ότι μία τέτοια στρατηγική δεν μπορεί να αξίζει το ανθρώπινο κόστος.
naftemporiki.gr