«Βραδιά του Ερευνητή» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 08:00
A- A A+

Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, με αθρόα συμμετοχή της ερευνητικής/ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσκαλεί σε ένα pre-event, που θα προηγηθεί της κεντρικής βραδιάς για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με τους στόχους και το ερευνητικό έργο του μέσα από την ελεύθερη περιήγηση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και συγκεκριμένα στην έκθεση ΙΔΕΑ-Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ανοιχτές προβολές σχετικά με την έρευνα για την πολιτιστική μας κληρονομιά -στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

Από τη Διόπτρα του Ήρωνα μέχρι τον Παρθενώνα και το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο…

Όλες οι σημαντικές ανακαλύψεις και τα σπουδαία επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων στα πεδία της Επιστήμης και των Τεχνών συγκεντρώνονται  σε μία συναρπαστική έκθεση, που παρουσιάζει για πρώτη φορά την επίδραση και τη συνεισφορά του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου στα θεμέλια της γνώσης και της εξέλιξης του δυτικού πολιτισμού. Η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Πλούσιο εποπτικό υλικό και κινούμενες εικόνες (3D animation), αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα, ήχοι, μικρογραφίες και φυσικά μοντέλα τεχνολογικών ευρημάτων και ανακατασκευών πετυχαίνουν μια πολυδιάστατη ανασύσταση του αρχαίου κόσμου. Παρουσιάζονται κορυφαία επιτεύγματα στα πεδία της οικοδομικής, της μεταλλουργίας, της κεραμικής, της μηχανολογίας, της αρχιτεκτονικής, των τηλεπικοινωνιών, αλλά και των τεχνών όπως του θεάτρου, της μουσικής κ.ά.

Η Διόπτρα του Ήρωνα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, το Άγαλμα του Εφήβου του Μαραθώνα, η Ύδραυλις, ο Υδραυλικός Τηλέγραφος, ο Κοχλίας του Αρχιμήδη και το Οδόμετρο του Ήρωνος είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα που θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ο επισκέπτης, συνοδευόμενα από βίντεο και διαδραστικές εφαρμογές.

Η έκθεση απευθύνεται, κυρίως, σε ομάδες νεανικού και σχολικού κοινού, οικογένειες και μη εξειδικευμένους επισκέπτες, αποτελώντας ένα πολιτιστικό γεγονός για όλους. Με εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τεχνολογικά επιτεύγματα 3.000-2.000 χρόνων και για επιστημονικούς τομείς, που έδωσαν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες των ανθρώπων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ωράριο προβολών
Αίθουσα προβολών «Ελληνικού Κόσμου»
18.00-19.00
«Διαδικασία χάραξης των επιγραφών» Αναπαράσταση της διαδικασίας με την οποία δημιουργείται μια επιγραφή (παραγωγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών).

19.00-20.00

«Υπολογιστής 2000 Ετών» με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, του σπουδαιότερου τεχνολογικού αντικειμένου που  σώθηκε από τον Αρχαίο Κόσμο (παραγωγή: Mike Beckam, 2013, με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, των ARTE, NHK, ΕΡΤ, της Nikon Coropration και του ΟΠΑΠ).

20.00-21.00

«Μεικτές Τεχνικές και 3D για αναπαράσταση κόσμων που δεν υπάρχουν πια: Τα Λιμάνια της Πορφύρας» με θέμα τα ταξίδια των Ελλήνων από τη Μινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο  (παραγωγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού).

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων για τις προβολές είναι απαραίτητη η προ-κράτηση (Τ. 212 254 0000).

Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254 - Ταύρος
Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου από τις 18:00 μέχρι τις 21:00
Είσοδος ελεύθερη

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς