Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ νομοθεσίας που θα αναγκάζει τη Google, το Facebook και άλλες εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας να μοιράζονται περισσότερα έσοδα με τα ευρωπαϊκά media, εκδοτικούς οργανισμούς και άλλους κλάδους που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, που ξεκίνησε τον διάλογο πάνω στο ζήτημα αυτό πριν από δύο χρόνια, οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και την εξομάλυνση/ εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων online πλατφορμών και των εκδοτικών οργανισμών, των ΜΜΕ και των καλλιτεχνών.
Από τους ευρωβουλευτές 438 ψήφισαν υπέρ, ενώ 226 κατά, με 39 αποχές. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το Reuters, είναι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και τα 28 μέλη της ΕΕ για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των διαφορετικών απόψεων, πριν τροποποιηθούν οι υπάρχοντες νόμοι πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν είπε ότι η ψηφοφορία αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο για την Ευρώπη, ενώ ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της επιτροπής και αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, είπε πως στέλνει ένα ισχυρό και θετικό σήμα μεταρρυθμίσεων σχεδιασμένων έτσι ώστε να προστατεύονται οι ερευνητές, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, ΜΜΕ κλπ της ΕΕ.
Η Computer & Communications Industry Association, στην οποία συμμετέχουν οι Google, Facebook, Amazon και Mozilla, ζήτησε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στις επερχόμενες συνομιλίες μεταξύ των ευρωβουλευτών, της Κομισιόν και των κυβερνήσεων της ΕΕ.
Οι πολέμιοι της εν λόγω νομοθεσίας λένε ότι θα «καταπνίξει» το περιεχόμενο που παράγεται από χρήστες, καθώς και τα memes και τις διάφορες παρωδίες, ενώ, στην άλλη πλευρά, πολλοί μουσικοί και δημιουργοί περιεχομένου λένε πως αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να αποζημιώνονται οι καλλιτέχνες.
Όπως αναφέρει το BBC, τα πλέον επίμαχα σημεία είναι τα Άρθρα 13 και 11. Το πρώτο εναποθέτει στους διαδικτυακούς κολοσσούς να λάβουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι συμφωνίες με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση της δουλειάς τους αποδίδουν. Οι επικριτές υποστηρίζουν πως αυτό θα ανάγκαζε τις online πλατφόρμες να φιλτράρουν το υλικό που ανεβάζουν οι χρήστες, κάτι που θα συνιστούσε, σύμφωνα με πολλούς, περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης. Το Άρθρο 11 αναγκάζει τις πλατφόρμες να πληρώνουν τους ειδησεογραφικούς/ δημοσιογραφικούς οργανισμούς για τη χρήση του περιεχομένου τους.
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της νέας έκδοσης της σχετικής νομοθεσίας (η πρώτη είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο και είχε απορριφθεί), η οποία αποτελεί συμβιβασμό όσον αφορά σε κάποιες από τις μεθόδους που θα χρησιμοποιούν ειδησεογραφικοί οργανισμοί για να χρεώνουν τις εταιρείες του διαδικτύου για τη χρήση του οργανισμού τους. Επίσης, έκανε λιγότερο αυστηρή μια πρόταση για φίλτρα upload που θα διέγραφαν αυτόματα περιεχόμενο που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα.
Σημειώνεται πως στις εταιρείες τεχνολογίας, και συγκεκριμένα στους γίγαντες της κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, Twitter και Google, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης, όπου είπε πως τα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να κατεβάζουν το υλικό εξτρεμιστικού χαρακτήρα μέσα σε μια ώρα, αλλιώς θα κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα: Εάν εντοπίζεται από τις αρχές τέτοιου είδους content, θα πρέπει να κατεβαίνει από το Ίντερνετ μέσα σε χρονικό διάστημα μίας ώρας, σύμφωνα με την πρόταση του Γιούνκερ. Όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται για κινδυνεύουν με πρόστιμα που θα μπορεί να αγγίζουν το 4% των διεθνών εσόδων τους.
Το Facebook, απαντώντας σχετικά, ανέφερε πως «κάνουμε σημαντικά βήματα» στον τομέα, μα «ξέρουμε πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», ενώ εκπρόσωπος του YouTube είπε πως «μοιραζόμαστε την επιθυμία της Κομισιόν για γρήγορη αντίδραση σε περιεχόμενο τρομοκρατικού χαρακτήρα».