Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν στη Συρία 34χρονο για τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Ρεϊχανλί

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 16:18
UPD:16:20
EPA/STRINGER

Φωτογραφία από τη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα οχήματα, που σημειώθηκε στην πόλη Ρεϊχανλί της επαρχίας Χατάι (νοτιοανατολική Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία) στις 11 Μαϊου 2013.

A- A A+

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας συνέλαβαν στη Συρία άνδρα, ο οποίος φέρεται να συντόνισε την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην πόλη Ρεϊχανλί, το 2013. Η επίθεση είχε στοιχίσει τη ζωή σε 53 ανθρώπους και η Άγκυρα είχε δείξει τότε ως ηθικό αυτουργό το καθεστώς Άσαντ, αν και η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά την όποια ανάμειξη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu ο συλληφθείς ονομάζεται Γιουσούφ Ναζίκ ομολόγησε ότι είχε εντολή από τις συριακές μυστικές υπηρεσίες να σχεδιάσει μια επίθεση στην Τουρκία. Φρόντισε επίσης για τη μεταφορά των εκρηκτικών υλών στη γειτονική χώρα.

Το τουρκικό πρακτορείο μετέδωσε μάλιστα βίντεο, στο οποίο ο Ναζίκ εμφανίζεται όρθιος, δίπλα σε μια τουρκική σημαία, ομολογεί την πράξη του και καλεί τους συνεργούς του να παραδοθούν «στο μεγάλο τουρκικό κράτος».

Ο 34χρονος έπεσε στα χέρια της τουρκικής MIT στη Λαττάκεια της Συρίας, πόλη που ελέγχεται από το συριακό καθεστώς, και μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συμμετοχή μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στην επιχείρηση σύλληψης. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαΐου 2013 δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στην πόλη Ρεϊχανλί, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, στην οποία και κατοικούν χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες. Τον περασμένο Φεβρουάριο οδηγήθηκαν 22 πρόσωπα που κατηγορούνται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση στο Ρεϊχανλί. 

Πηγή: Anadolu Agency

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή