Αϊτή: Μάχη μεταξύ κυανόκρανων και συμμοριών, τρεις νεκροί

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 07:49
A- A A+

Ανδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και συμμορίες ενόπλων αντάλλαξαν πυρά στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αϊτής και όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Πρόκειται για το σοβαρότερο επεισόδιο στο οποίο εμπλέκεται η ειρηνευτική δύναμη τους τελευταίους μήνες.

Η μάχη έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης, στην περιοχή Σιτ Σολέιγ, την παραθαλάσσια παραγκούπολη στο βόρειο άκρο της πρωτεύουσας, όπου πέρυσι είχαν γίνει πολλά επεισόδια μεταξύ συμμοριών και ξένων στρατιωτών. Στην περιοχή πάντως επικρατούσε ηρεμία από τον Φεβρουάριο, όταν έγιναν οι προεδρικές εκλογές.

Εκπρόσωπος της αποστολης του ΟΗΕ στην Αϊτή δήλωσε ότι οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης απάντησαν στα πυρά ενόπλων, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για θύματα.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως δεν υπάρχουν τραυματίες από τη δική μας πλευρά, αλλά δεν ξέρω αν σκοτώθηκε κάποιο μέλος των συμμοριών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ελαμάρτι Αμπντεσλάμμ.

Η περιοχή Σιτ Σολέιγ, προπύργιο υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ζαν Μπερτραν Αριστίντ, είχε βυθιστεί στη βία μετά την ανατροπή του Αριστίντ, τον Φεβρουάριο του 2004. Η ειρηνευτική δύναμη, που σήμερα αριθμεί 8.700 άνδρες, εστάλη στην περιοχή για να στηρίξει την προσωρινή κυβέρνηση που τοποθετήθηκε με αμερικανική υποστήριξη. Η βία στην περιοχή εκτονώθηκε όταν κέρδισε τις εκλογές του Φεβρουαρίου ο Ρενέ Πρεβάλ, που κάποτε ήταν προστατευόμενος του Αριστίντ. Ο Πρεβάλ ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Ζακ Εντουάρ Αλεξίς, που αυτή την εβδομάδα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και σήμερα αναμένεται η ορκωμοσία των μελών της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή