Τον κώδωνα του κινδύνου για τον ευρωπαϊκό εθνικισμό χτυπούν Μέρκελ και Γιούνκερ

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 14:36
UPD:14:41
EPA/OLIVIER HOSLET
A- A A+

Τους κινδύνους του εθνικισμού, ο οποίος κερδίζει έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από το βήμα της Μπούντεσταγκ η Γερμανίδα καγκελάριος και από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν, αμφότεροι έδωσαν στις ευρωεκλογές του 2019 τον χαρακτήρα μίας σύγκρουσης θεμελιωδών αξιών, η οποία θα κρίνει τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, Μέρκελ και Γιούνκερ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την εθνικιστική ρητορική ορισμένων κρατών επιμένοντας ότι η ενότητα της Ένωσης είναι μονόδρομος απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Στην τέταρτη και τελευταία ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η αυξανόμενη πολιτική μισαλλοδοξία απειλεί το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη έναν αιώνα μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να δείξουν μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμό και γεφύρωση των διαφορών σε βασικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η ενίσχυση του ευρώ και η κάλυψη της «τρύπας» στον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά το Brexit. Και τόνισε ότι απαιτείται πρόοδος για την αντιμετώπιση μιας λαϊκιστικής ανάκαμψης σε πολλές χώρες - από τη Σουηδία έως την Ιταλία.

Ανάλογο ήταν το μήνυμα περί συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται μεγάλες πιέσεις για την πολιτική ανοιχτών θυρών, κατά την προσφυγική κρίση του 2015-2016. Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι είναι «πολύ μεγαλύτερο ζήτημα για τη συνοχή της Ε.Ε.», μεγαλύτερο και από την οικονομική κρίση της ευρωζώνης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή