Ο θάνατος του Ζαρκάουΐ απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 10:17
A- A A+

Η εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι απασχολεί σήμερα τις πρώτες σελίδες των βρετανικών εφημερίδων, που εμφανίζονται πάντως διχασμένες αναφορικά με τις επιπτώσεις του θανάτου του.

Αρκετές εφημερίδες σημειώνουν ότι η εξόντωση του Ζαρκάουι μπορεί να ανεβάσει ψυχολογικά το ηθικό των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά ελάχιστα θα αλλάξει την κατάσταση στο έδαφος, καθώς πολλοί άλλοι μαχητές ήταν έτοιμοι να πάρουν τη θέση του. Αλλες εφημερίδες δίνουν πάντως έναν πιό αισιόδοξο τόνο, εκτιμώντας ότι ο θάνατος του Ζαρκάουι αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στο δίκτυο της Αλ Κάιντα και συνιστά μία από τις πιό θετικές εξελίξεις στο Ιράκ, μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν τον Δεκέμβριο του 2003.

«Είναι αλήθεια ότι ο ιορδανικής καταγωγής Ζαρκάουι αποτελούσε ηγετική μορφή των ανταρτών, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνονται αποφασισμένες να αγνοήσουν το γεγονός ότι οι ξένοι μαχητές, όπως ο Ζαρκάουι, δεν θα μπορούσαν να δράσουν χωρίς την ευρεία υποστήριξη των πέντε εκατομμυρίων ιρακινών σουνιτών» γράφει Independent.

Η βρετανική εφημερίδα προβλέπει μάλιστα ότι η βία θα συνεχιστεί στο Ιράκ καθώς θα ήταν αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι «ο εφιάλτης στη χώρα αυτή φτάνει προς το τέλος».

Οι Financial Times εκφράζουν ικανοποίηση για τον θάνατο του Ζαρκάουι, καθώς η εξέλιξη αυτή «θα ανεβάσει το ηθικό των συμμαχικών δυνάμεων και της ιρακινής κυβέρνησης» και αποτελεί «σημείο καμπής» μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν τον Δεκέμβριο του 2003.

Οι Times εκτιμούν ότι η εξόντωση του Ζαρκάουι αποτελεί μιά «μεγάλη ευκαιρία» για τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, ενώ η Daily Telegraph σημειώνει ότι μετά την εξέλιξη αυτή «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία μπορούν να ελπίζουν ότι θα επιταχύνουν τα σχέδια αποχώρησης των δυνάμεών τους, αλλά οι ελπίδες αυτές είναι πρόωρες καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν».

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή