Θα συνεχιστεί η βία, παρά τον θάνατο του Ζαρκάουϊ, εκτιμούν Ευρωπαίοι αναλυτές

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 11:16
A- A A+

Η βία θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί στο Ιράκ παρά τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, καθώς αυτός διηύθυνε ένα μόνο τμήμα της ιρακινής αντίστασης, που αποτελείται από πολλές οργανώσεις και ταυτόχρονα μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα, εκτιμούν Ευρωπαίοι αναλυτές.

«Ο κίνδυνος του εμφυλίου πολέμου που υποβόσκει σε λανθάνουσα κατάσταση είναι περισσότερο από ποτέ υπαρκτός», εκτιμά ο Γάλλος αναλυτής Ζαν Σαρλ Μπριζάρ, συγγραφέας του βιβλίου : «Ζαρκάουι, το νέο πρόσωπο της Αλ Κάιντα».

«Αν και οι βιαιότητες μπορεί να περιοριστούν στο άμεσο μέλλον,η ανάπαυλα αυτή δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια», προσθέτει ο Μπριζάρ.

«Εδώ και μερικούς μήνες, ο Ζαρκάουι είχε συνενώσει μιά σειρά οργανώσεων. Προσωρινά, οι οργανώσεις αυτές κινδυνεύουν να βρεθούν διασπασμένες και ίσως αυτό οδηγήσει σε περιορισμό της βίας. Αλλά θα ανακλαμψουν και δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση», σημειώνει ο Γάλλος αναλυτής.

Ο Μπριζάρ τονίζει ότι η οργάνωση του Ζαρκάουι είναι «η καλύτερα εξοπλισμένη και διαθέτει αυξημένα κονδύλια» και εκτιμά ότι η αντικατάστασή του στην ηγεσία του ιρακινού τμήματος της Αλ Κάιντα θα γίνει άμεσα.

«Οι προηγούμενες εμπειρίες έδειξαν ότι οι οργανώσεις αυτές καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον θάνατο των ηγετών τους. Ο θάνατος του Ζαρκάουι δεν ήταν έκπληξη και πιστεύω ότι η Αλ Κάιντα το είχε αντιμετωπίσει εδώ και καιρό γιατί δεν επρόκειτο για έναν πολιτικό ή θρησκευτικό ηγέτη κρυμμένο σε ένα καταφύγιο αλλά για έναν στρατιωτικό που ήταν εκτεθειμένος στο πεδίο της μάχης», σημειώνει ο Γάλλος αναλυτής.

Ο Ζαρκάουι είναι «ουσιαστικά αντικαταστάσιμος» σημειώνει και ο Φρανσουά Ζερέ του γαλλικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Στο ίδιο μήκος κύματος,η βρετανίδα αναλύτρια Ρόζμαρι Χόλις, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, προβλέπει ότι ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ δεν θα οδηγήσει σε «σημαντική μείωση του επιπέδου της βίας επειδή οι πηγές της βίας έχουν πολλαπλασιαστεί». Η Βρετανίδα αναλύτρια υπενθυμίζει μάλστα ότι η σύλληψη του πρώην δικτάτορα, Σαντάμ Χουσέιν «δεν έβαλε τέλος στην εξέγερση στο Ιράκ».

«Χρειάζεται πραγματικά η αντίσταση έναν εγκέφαλο; Η τρομοκρατία χρειαζόταν τον Ζαρκάουι για να συνεχίσει τη δράση της; Φοβάμαι πως όχι», σημειώνει η Χόλις.

Ο Σουηδός αναλυτής Μάγνους Ράνστροπ εκτιμά επίσης ότι ο θάνατος του Ζαρκάουι δεν θα αλλάξει κατά πολύ «τα επίπεδα της βίας και τη φύση της αντίστασης, στην οποία δεν αποτελούσε παρά ένα μικρό συστατικό μέρος». Σύμφωνα με τον Ράνστροπ,ο Ζαρκάουι ήταν αυτός που είχε οδηγήσει την αντίσταση «σε ακραία επίπεδα αγριότητας και αυτός που πυροδοτούσε τις συγκρουσεις ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες».

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ζαν Φρανσουά Νταγκιουζέν του Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών του Παρισιού, ο θάνατος του Ζαρκάουι «θα σημάνει την υποχώρηση των διεθνών οργανώσεων και των Τζιχαντιστών στο Ιράκ και την ενίσχυση των εθνικιστών που θέλουν να απομακρύνουν τα μη ιρακινά στοιχεία από το αντάρτικο και να διαπραγματευτούν με την εξουσία».

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή