Αλ. Τσίπρας: Πετύχαμε εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 12:09
UPD:14:29
REUTERS/VINCENT KESSLER
A- A A+

«Η κυβέρνησή μου είναι αυτή που πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας στις κριτική και τις παρατηρήσεις ευρωβουλευτών.

«Ας αναρωτηθούμε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία συνεχόμενα προγράμματα, γιατί χρειάστηκε οκτώ χρόνια ενώ άλλες χώρες κατάφεραν να εξέλθουν σε τρία χρόνια» είπε συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφστατ. «Υπήρξαν μεγάλα λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» συνέχισε, σημειώνοντας ότι «τα πρώτα προγράμματα αντί να εμβαθύνουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα, προτεραιοποίησαν μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, σε εσωτερική υποτίμηση και ένα σπιράλ ύφεσης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνησή μου πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις από το 2010 ως το 2015 και αυτό από μόνο του ήταν εξαιρετική πολιτική επιτυχία» τόνισε, σημειώνοντας ότι το 2015 η χώρα βρέθηκε «στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης». «Όχι δεν θέλω  να πω ενώπιον σας ότι πρόκειται για success story. Αν για κάτι είμαι ευτυχής είναι γιατί καταφέραμε να εμβαθύνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά ταυτόχρονα καταφέραμε να προστατεύσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» ανέφερε για να προσθέσει: «Πιάσαμε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ την ίδια στιγμή καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να δώσουμε ένα δείγμα γραφής για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Πετύχαμε μια δύσκολη συμφωνία το 2015, αλλά με προτεραιοποίηση υπέρ των μεταρρυθμίσεων και όχι των περικοπών. Αυτή είναι η αλήθεια, είτε σας αρέσει, είτε δεν αρέσει σε ορισμένους από σας που θέλετε να υπερασπιστούν πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στις δικές σας πολιτικές οικογένειες», ανέφερε.

Απαντώντας στη συνέχεια στον εκπροσώπο του ΕΛΚ Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, ο Πρωθυπουργός σχολίασε: «Είπατε ότι άλλαξα. Δεν ξέρω αν είναι κακό αυτό, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα». Υπενθύμισε παράλληλα ότι «σήμερα είναι 11 του Σεπτέμβρη και εκτός από την αποφράδα ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κι άλλη μία μαύρη επέτειος: η επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε». «Λυπάμαι, κύριε Γκονθάλεθ, που στην ομιλία σας αναπαράξατε τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σε ό,τι αφορα στο ασφαλιστικό σύστημα» είπε.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του εκπροσώπου του ΕΛΚ για νεποτισμό και πελατειακό κράτος στην Ελλάδα, ο κ.Τσίπρας αντέτεινε: «Μην ψάχνετε σε εμάς για νεποτισμό και πελατειακό κράτος…. Στη δική σας παράταξη πρέπει να στραφείτε» είπε, προσθέτοντας πως στη δεξιά παράταξη αναλαμβάνουν ρόλους με όρους οικογενειοκρατίας.

Επέκρινε παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας ότι «η στάση που κρατά το κόμμα της Ν.Δ. για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι μια στάση που θα χαρακτηρίζεται στα βιβλία της ιστορίας ως ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού».

Χαρακτήρισε ακόμη «στοχευμένες ανακρίβειες» τις αιτιάσεις ότι η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κόστισε 100 δισ. «Αν όντως υπήρχε τέτοιο κόστος θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος» είπε για να συμπληρώσει πως «καλό είναι να μην μιλάμε με όρους πολιτικής επικοινωνίας και με ανακρίβειες».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή