Προειδοποίηση για «λουκέτο» στο ΚΥΤ Μόριας από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 12:27
UPD:12:37
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS
A- A A+

«Ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον» θεωρείται ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, υποστηρίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Επικαλείται αιτιολογημένη γνωμοδότηση-εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της τοπικής Π.Ε. 

Με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, τέθηκε προθεσμία 30 ημερολογιακών ημερών στο αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων, όπως αυτά λεπτομερώς αναφέρονται στη σχετική απόφαση.

Ειδικότερα, σε αυτή περιγράφονται ότι:

  • Στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στον δρόμο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον γενικότερα.
  • Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή), με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Επίσης, διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μυγών), λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητας στους χώρους διαμονής.
  • Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία στον χώρο των αποχωρητηρίων, στάσιμα ύδατα και πληθώρα εντόμων υγειονομικής σημασίας (μύγες), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης.
  • Ο υπαίθριος χώρος του Κέντρου παρουσιάζει ρυπαρότητα, συνοδευόμενη με πλήθος εντόμων υγειονομικής σημασίας, λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς, με αποτέλεσμα έντονη δυσοσμία λόγω σήψης (παρουσία σκουληκιών).
  • Σε ελαιόκτημα πλησίον του Κέντρου διαπιστώθηκε επέκτασή του με πλήθος σκηνών, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη πληθώρας διάσπαρτων απορριμμάτων.
  • Ο χώρος προσφοράς των γευμάτων στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες-μετανάστες είναι ακατάλληλος, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Η Περιφέρεια σημειώνει ότι, παρά τις προηγηθείσες αυτοψίες του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Δημοσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου, κατά τις οποίες δόθηκαν προτάσεις λήψης μέτρων συμμόρφωσης, ο χώρος του ΚΥΤ εξακολουθεί να μην πληροί τους όρους της σχετικής νομοθεσίας και καθίσταται ακατάλληλος με αυξημένους κίνδυνους για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον.

Ξεκαθαρίζει δε ότι, μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας των 30 ημερών, «έστω και για ένα εκ των αναφερομένων προβλημάτων», θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κατά τα προβλεπόμενα από τον νόμο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή