Ανησυχία στο Σαράγεβο από την επίσκεψη Κοστούνιτσα στη Μπάνια Λούκα

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 17:01
A- A A+

Ανησυχία στο Σαράγεβο προκαλεί η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, και τεσσάρων υπουργών της σερβικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπάνια Λούκα.

Η βοσνιακή ηγεσία συνδέει την επίσκεψη Κοστούνιτσα με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ για το δικαίωμα των Σέρβων να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση από το κράτος της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.

Ο πρωθυπουργός της Βοσνίας ¶ντναν Τέρζιτς διεμήνυσε προς όλους όσους επιδιώκουν τη διάλυση της Βοσνίας ότι «αποτελούν παρελθόν οι ιστορικές συνθήκες που επέτρεπαν την απόσχιση ενός τμήματος της χώρας».

Ο κ. Τέρζιτς άσκησε κριτική στη στάση που τηρεί το Βελιγράδι ζητώντας από τους Σέρβους πολιτικούς να «συνέλθουν και να κατανοήσουν ότι ο δρόμος της Σερβίας προς την Ευρώπη οδηγεί μέσα από το Σαράγεβο και όχι από τη Μπάνια Λούκα».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη Κρίστιαν Σβαρτς - Σίλινγκ, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ, ζήτησε να μην γίνονται δηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος.

Στο θέμα του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε χθες και ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς από τη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στην τελετή έπαρσης της σημαίας της Σερβίας μπροστά από την έδρα του ΟΗΕ. Ο κ. Τάντιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί τέτοιο ζήτημα στο άμεσο μέλλον, εάν το Κόσοβο αποκτήσει την ανεξαρτησία του.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή