Κράτηση Γ. Μηλιού στη Ν.Υόρκη: Πρόκειται για δίωξη φρονήματος

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 18:47
A- A A+

Ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και μέλος της Γραμματείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας την απαγόρευση εισόδου του στη χώρα και την άνευ αιτιολόγησης ανάκρισή του από άνδρες του FBI http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/09/1201370.htm .

«Το βασικό στοιχείο της ιστορίας είναι ότι μου απαγορεύτηκε η είσοδος χωρίς την παραμικρή αιτιολόγηση. Οι αρχές των ΗΠΑ, με ενημέρωσαν στο αεροδρόμιο ότι θα έρθουν οι αξιωματούχοι για να με ανακρίνουν, καθώς θέλουν να διευκρινίσουν κάποια πράγματα, επειδή το όνομά μου είναι κοινό.

Οταν ήρθε το FBI με ρώτησαν ποιες είναι οι πολιτικές μου απόψεις, σε ποιο πολιτικό χώρο εντάσσομαι, και με ποια στρατηγική προσπαθεί ο χώρος μου να επιτύχει τους στόχους του. Είναι σαφές ότι πρόκειται για δίωξη του πολιτικού φρονήματος. Και όταν τους ρώτησα για ποιο λόγο υπόκειμαι όλη αυτήν την προσβλητική διαδικασία, οι αμερικανικές αρχές δεν μου έδωσαν καμία εξήγηση.

Λόγω της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, οι αρχές δεν μου φέρθηκαν με αγένεια και προσβλητικό τρόπο, παραταύτα, φωτοτύπησαν όλα τα αντικείμενα που είχα στο πορτοφόλι μου, ενώ έψαξαν ενδελεχώς την τσάντα μου. Στο αεροδρόμιο, οι αρχές μου είπαν ότι είχα δύο δυνατότητες: Η μια είναι να περιμένω λίγες μέρες για να αποφασίσει δικαστήριο αν θα μου επιτραπεί η είσοδος. Η άλλη ήταν να επιστρέψω στην Ελλάδα και να ζητήσω άδεια από την αμερικανική πρεσβεία, παρόλο που είχα από προηγούμενη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, βίζα. Φυσικά, επέλεξα το δρόμο της επιστροφής...

Πρόκειται για στέρηση, όχι μόνο της εισόδου μου στις ΗΠΑ, αλλά και για στέρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δεδομένου ότι οι αρχές γνώριζαν ότι ήμουν προσκεκλημένος σε ακαδημαϊκό συνέδριο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή