ΟΤΑ: Μέσω τραπεζικών λογαριασμών οι συναλλαγές των εκλογικών συνδυασμών

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 19:33
A- A A+

Το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε προς τους ΓΓ Περιφερειών εγκυκλίους που αφορούν τη διεξαγωγή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου. Στις εγκυκλίους, επισημαίνονται τα εξής:

1. Τα έσοδα και οι δαπάνες των νομαρχιακών και δημοτικών συνδυασμών, θα διακινούνται πλέον μέσω λογαριασμών που τηρούνται σε τράπεζες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, σε ποσοστό τουλάχιστον 80% του συνολικού ύψους τους. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών που έχει συγκροτηθεί στην έδρα κάθε νομού της κάθε περιφέρειας για το ότι:

α) Οι επικεφαλής των συνδυασμών και οι οριζόμενοι από αυτούς διαχειριστές, οφείλουν να προβούν στο άνοιγμα αυτοτελών λογαριασμών σε τράπεζες, μέσω των οποίων θα διακινούνται τα έσοδα και οι δαπάνες των συνδυασμών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

β) Οι Επιτροπές Ελέγχου Δαπανών, θα πρέπει να απευθύνονται στις οικείες τράπεζες προκειμένου να διακριβώσουν την κίνηση των λογαριασμών των συνδυασμών. Με σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών ζητήθηκε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, να διευκολύνουν οι τράπεζες το έργο των Επιτροπών Ελέγχου Δαπανών.

Τα έσοδα και οι δαπάνες των νομαρχιακών και δημοτικών συνδυασμών, θα τηρούνται σε λογαριασμούς στο όνομα του υποψήφιου νομάρχη ή δημάρχου, καθώς και του οριζόμενου διαχειριστή των οικονομικών του συνδυασμού. Ομως, σε ΟΤΑ με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, ο ορισμός διαχειριστή δεν είναι υποχρεωτικός, οπότε και η ευθύνη για την οικονομική διαχείριση ανήκει αποκλειστικά στον επικεφαλής του συνδυασμού.

Οι καταθέσεις επιτρέπονται μόνον εφόσον γίνονται επώνυμα και εφόσον προηγουμένως έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση των προσώπων, στο όνομα των οποίων τηρούνται οι ανωτέρω λογαριασμοί. Οι οικείες τράπεζες έχουν την ευθύνη ως προς τον έλεγχο των στοιχείων της ταυτότητας του καταθέτη και τη διαπίστωση της σύμφωνης γνώμης των υποψηφίων.

Με άλλες εγκυκλίους προβλέπονται διευκολύνσεις για άτομα με αναπηρία προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι εκλογείς αυτοί ψηφίζουν κατά προτεραιότητα και στην περίπτωση που η πρόσβαση με αναπηρικό καροτσάκι δεν είναι εύκολη, ο δικαστικός αντιπρόσωπος καλείται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι εκλογείς αυτοί να φθάσουν έως την κάλπη.

Προβλέπεται επίσης η έκπτωση στην τιμή των εισιτηρίων των πλοίων για τη μετακίνηση αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, εφόρων, και εκλογέων τόσο στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, όσο και στις επαναληπτικές της 22ας Οκτωβρίου.

Επίσης, εξασφαλίζονται θέσεις για δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μετακινηθούν αεροπορικώς για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή